Négy nap alatt halt meg a miskolci pszichiátrián

Négy nap alatt halt meg a miskolci pszichiátrián


„…a pszichiátriai ellátás alatt – amely elvileg segíteni hivatott fiam állapotán – gyermekem állapota órák alatt leromlott, és végül életét vesztette.” – írta a gyászoló szülő, egy hivatalnak címzett panaszlevelében.

A születésétől fogva agyi sérült miskolci fiatalember mentális állapotából adódóan folyamatos ellátásra szorult. 20 éves korától fogva rendszeres pszichiátriai kezelést kapott, gondnokság alá is került – édesanyja lett a gondnoka.

2012-ben egy miskolci kórház pszichiátriáján kapott kezelést, ahol napjait egy ágyhoz kötözve töltötte, mégis – máig nem tudni hogyan – kulcscsonttörést szenvedett. A cseppet sem elhanyagolható sérülést azonban csak a nap végén észlelték a fiatalemberen, mert addigra már szemmel látható jelei is megjelentek: bal vállánál egy bevérzésekkel tarkított jókora duzzanat rajzolódott ki.

Az ügyeletes orvos készíttetett egy röntgent, ami szilánkos kulcscsonttörést mutatott ki, így még aznap éjjel átszállították a traumatológiára, ahol azonnali műtétre került. Hogy hogyan törhetett el egy leközözött beteg kulcscsontja, a mai napig rejtély – a kórházban senki sem tartotta szükségesnek az eset kivizsgálását.

Noha a műtétet követően a fiatalembert hazaengedték, sajnos alig két héttel később ismét vissza is került, mert a beállított gyógyszeres kezelés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: állandó nyugtalanság és „menési kényszer” lett úrrá rajta.

Ezúttal már bekerülésének napján alaposan leszedálták, és az ágyához kötözve tartották a férfit, egészségi állapota pedig pár nap leforgása alatt drasztikusan leromlott. Mindössze három nap alatt annyira legyengült, hogy infúzióra tették, és egy ápoló bevallása szerint egész éjjel borogatniuk kellett. Bár láthatóan válságos állapotban volt, mégis csak másnap délután vizsgálta meg egy belgyógyász szakorvos, ekkorra viszont már késő volt: az újraélesztés ellenére sem tudták megmenteni.

A zárójelentésből kiderült, hogy a négy nap alatt, amit a pszichiátrián töltött, vagyis élete utolsó négy napján, hat különböző pszichiátriai szert adagoltak neki. Ez volt a „terápia”, ami végül nem csak a „mentális problémáktól”, de a földi léttől is megszabadította őt.