Mit tehetünk a járvány okozta szorongás ellen?

Az alábbi szöveg alapjául szolgáló cikket Sean Grover pszichoterapeuta publikálta, a Psychology Today nevű szaklapban. A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy a járványra és a korlátozó intézkedésekre adott reakciók (pl. a szorongás) nagyon is természetesek, és mivel az érzéseink nem a semmiből törnek ránk, mint valami betegség, nagyon is behatárolhatóak az okaik, ily módon pedig tehetünk is ellenük.

A szorongás ellenszere a támogatás

Amikor beüt egy tragédia, az embereken úrrá lesz a pánik és a szorongás, ezért természetes, hogy érzelmi támogatást keresnek. A közösségek, vallási csoportok összegyűlnek, a családok és a barátok újraegyesülnek.

Az ilyen egészséges emberi kapcsolatok emelnek fel minket, töltenek el bátorsággal, és ezek adnak erőt a legnehezebb helyzetekben is.

Amikor együtt kell szembenézni a nehézségekkel, az emberi kapcsolatok gyógyító erővel bírnak és felébresztik bennünk az emberséget, miközben jobban megismerjük önmagunkat is. Egy ilyen krízishelyzet hatására félretesszük a kicsinyes érdekeinket, és jobban értékeljük az életet.

Ahogyan egy bölcs ember mondta egyszer: „A hála a szenvedésből születik.”

Jó példa erre a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett tragédia, ami után gyakorlatilag Manhattan egész szigete egy végtelen emlékhellyé változott. New York lakói együtt siratták elvesztett szeretteiket az utcákon. Emlékszem, ahogy megöleltem idegeneket egy városi buszon, vagy együtt sírtam helyi boltok tulajdonosaival az utcámban. „Túl leszünk rajta” – mondtuk egymásnak könnyek között. A szeretet ilyen fizikai megnyilvánulásai a világot jelentették számomra akkor, és közel 20 év távlatában még mindig érzem az akkori lelki támogatás melegségét.A koronavírus miatti szociális távolságtartás nem teszi lehetővé az ilyen érintkezéseket. Nem ölelhetjük vagy érinthetjük meg egymást. Hiányzik a szeretteink közelsége. Nem fogadhatunk vendégeket, a családi eseményeket lemondjuk, a barátokkal elköltött ebédek vagy vacsorák most tilosnak számítanak. Sokunk emiatt elszigetelődik, és magányosabbnak érzi magát, mint valaha.

Az elszigetelődés depressziós tünetekhez vezethet

Míg a fiatalabb generáció könnyedén használja a modern technikai eszközöket, hogy láthassák szeretteiket, addig az idősebbek kevésbé értenek az ilyen eszközök használatához. Ráadásul ők, mivel fokozottan ki vannak téve a koronavírus veszélyeinek, kevésbé kérnek segítséget.Az a szorongás által kiváltott érzelmi állapot, amit depressziónak neveznek, az elszigetelődésből táplálkozik, mint az attól való aggodalom, hogy a jövő már semmi jót nem tartogat számunkra.

5 lépés a szorongás ellen karantén esetén

A New York Times nemrégiben megjelentetett egy nagyszerű cikket „Hogyan boldoguljunk” címmel. A cikkben olyan embereket interjúvoltak meg, akik szörnyű szituációkat éltek túl. Ezek a túlélők nemcsak hogy képesek voltak boldogulni, de megtalálták a módját annak, hogy a helyzetet a saját javukra fordítsák. Ezek a bátor lelkek a következő tanácsokat adták nekünk:

1. Tanuljunk valami újat

Sajátítsunk el egy képességet, amire már régóta vágyunk. Tanuljunk meg játszani egy hangszeren, iratkozzunk fel egy online tanfolyamra, vagy tanuljunk bármiről! Időnk most bőven van rá, nem igaz?

2. Mélyüljünk el az olvasásban

Az olvasás felszabadulást ad érzelmileg és mentálisan egyaránt. Olvashatunk könyveket online, rendelhetünk új kiadványokat, vagy kölcsönözhetünk a könyvtárakból virtuálisan. Egy izgalmas bűnügyi regény vagy egy kedvenc híresség élettörténete extra adag szórakozást nyújthat, ami csökkenti a szorongásérzést és a depresszió kialakulásának kockázatát.

3. Alakítsunk ki új szokásokat

Tartsuk meg korábbi jó szokásainkat, mint pl. a testedzés, a megfelelő mennyiségű alvás és a személyes higiénia. Ezekhez pedig adjunk hozzá új, önsegítő tevékenységeket. Például nézzük meg újra a kedvenc filmünket, nézegessük végig a családi fotóinkat, vagy rendezzük át a ruhásszekrényeket.

4. Tekintsünk lehetőségként a jelen szituációra

Eddig túl elfoglaltak voltunk ahhoz, hogy valami új dologba kezdjünk? Többé már nem! Ilyen módon a kijárási korlátozás egy ajándék lehet. Mi az a feladat, amit régóta kerülni próbálunk? Mi lenne, ha kirámolnánk azt a bizonyos szekrényt? (Tudjuk, hogy melyiket.)

5. Vegyük fel a kapcsolatot szeretteinkkel

Kerítsünk időt arra, hogy felhívjuk a barátainkat, keressük meg a neten a régi középiskolai vagy kollégiumi cimboráinkat. Szintén kiváló alkalom ez arra, hogy megnézzük, hogy vannak az idős szomszédaink, és felajánljuk számukra a segítségünket bevásárláshoz stb.

Az a csodálatos az önzetlen tettekben, hogy természetes módon és szinte észrevétlenül mérséklik a szorongást, hiszen saját magunkra is lélekemelő hatást gyakorolnak.

Fotó: rawpixel.com