Megdöbbentő - de nem meglepő - hirek a pszichiátriáról

Így szabadul meg egy “modern” nő az útban lévő édesapjától

Így szabadul meg egy modern nő az édesapjátólMozifilmbe illő fondorlattal záratta be idős édesapját a pszichiátriára egy nő, hogy szert tegyen vagyonára és jövedelmére. Lánya még háziorvost is átejtette, hogy tervét véghez vigye, a pszichiátrián pedig azt állította: idős édesapja fiatal nőkkel szexel a lakásában. A bácsi időközben kijutott már a zárt osztályról, de a harc még korántsem ért véget.

A Somogy megyei idős férfi nem hétköznapi módon vált a kórház pszichiátriai zárt osztályának rabjává – holott sosem volt szüksége mentális kezelésre. Lánya azzal fordult a bácsihoz: rosszul van, és megkérte, kísérje el őt a kórházba, amit ő jóhiszeműen meg is tett. Odabent azonban már felkészülten várt rá a kórházi személyzet: hatan fogták közre az idős férfit, és hurcolták el a zárt osztályra – tudta meg egy jogvédő szervezet az esetet leíró panaszbejelentésből. Nem sokkal ezután megállapították, hogy a bácsinak kezelésre van szüksége, és ott kell maradnia a zárt osztályon, ami ellen ő – érthető módon – tiltakozott.

A panaszbejelentésből, melyet a bácsi egy ismerőse tett, az is kiderül, hogy lányát mi sarkallhatta ilyen tettre – hiszen egy közeli családtagtól nem épp ezt várná az ember. A levél szerint a nő már egy ideje perben állt édesapjával, melyet ő maga indított: rokontartási díj fizetésére akarta kötelezni a bácsit. Mivel a nőnek semmilyen fogyatékossága nincs, egyszerűen csak el akarta kerülni azt, hogy dolgoznia kelljen, így a bíróságon nem aratott osztatlan sikert követelésével. A nő ezért a klasszikus megoldáshoz folyamodott, ami sokszor „működött” már hasonló esetekben: meglátogatta közös háziorvosukat, és elpanaszolta neki, hogy édesapja mentális gondokkal küzd, az orvos pedig – anélkül, hogy ténylegesen megvizsgálta volna a férfit – kiállított számára egy pszichiátriai beutalót. Innen már csak egy tennivalója volt hátra: be kellett juttatnia édesapját a kórházba.

A pszichiátriai osztályon lánya elmondta, hogy apja mostanában fiatal lányokat fogad a lakásában, akikkel szexuális kapcsolatot is létesít, és el is dicsekszik vele a lakóknak. A pszichiáter mindezt tényként kezelte, és a demencia tüneteként jegyezte fel a bácsinál, hogy ő mindezt teljes képtelenségnek tartotta. Mivel nem volt „betegségbelátása”, ezért akarata ellenére ott tartották, és egy olyan pszichiátriai szerrel kezdték kezelni, amelyről orvosi körökben jól ismert, hogy jelentősen lerövidítheti az idős betegek életét. Ettől a szertől nem sokkal később rosszul is lett, így leállították az adagolását. A bácsi, mivel pontosan tudta, hogy semmi keresnivalója nincs ott, többször is megpróbált elszökni, így végül az ágyához kötözték.

Különösen bicskanyitogató része a történetnek, hogy az idős férfi egy társasház közös képviselőjeként tevékenykedett már hosszú ideje, és minden ott lakó nagyon elégedett volt a munkájával – pedig a demenciáról nem épp ez jut először az ember eszébe. Ennek köszönhette azt is, hogy még idejében kimentették őt a zárt osztályról, hiszen a ház egyik lakója kereste fel a jogvédőket, a történteken mélységesen felháborodva.

A bácsi kapcsolattartója, az egyik aggódó lakó a jogvédők segítségével levelet fogalmazott a kórházigazgatónak, melyben fényt derített az eset mögött húzódó cselszövésre, így végül kiengedték őt a zárt osztályról. A zárójelentésen érdekes módon semmilyen további pszichiátriai kezelés szükségességét nem jelezték, mintha ezalatt a pár hét alatt kigyógyították volna a feltételezett mentális zavarából. Az azonban szerepelt rajta, hogy rövid és hosszú távú memóriája teljesen ép – ami szintén nem a demenciát juttatja eszünkbe elsőként…

A korosodó közös képviselőt megmentő jogvédő szervezet, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány most megkezdi az ügy felgöngyölítését, hogy hasonló esetek ne történhessenek meg vétlen és mentálisan ép emberekkel.

Elítélték a drogdílerként tevékenykedő pszichiátert

pszichiatriai szerekHárom hónap alatt közel 10 000, függőséget okozó tablettát írt fel a coloradoi pszichiáter egyik páciensének, melyek nagy része amfetamint, azaz utcai nevén speedet tartalmazott. Bár a pszichiáter egyelőre megúszta a börtönt, tekintélyes kártérítés fizetésére kötelezték.

A vádirat szerint összesen 16 betegének írt fel nagy mennyiségű pszichiátriai szert a Denverben praktizáló pszichiáter, Dr. Howard Weiss. Egyiküknek három hónap leforgása alatt 9000 darab Adderall nevű tablettáról írt receptet – ezt a szert az Egyesült Államokban a „hiperaktivitás” kezelésére írják fel, hatóanyaga pedig az amfetamin, azaz a speed két kémiai variánsa, és még terápiás adagokban is eufóriát okoz. Emellett rengeteg függőséget okozó nyugtató és fájdalomcsillapító szert írt fel olyan betegeknek, akikről eleve tudott volt, hogy drogfüggőséggel küzdenek. A dokumentumok szerint legalább egy betege túladagolásban halt meg, bár ez nem szerepel a vádak között.

Weiss letartóztatása után július 16-án pénteken jelent meg a coloradói kerületi bíróságon. Az online bírósági feljegyzések szerint ártatlannak vallotta magát. Később százezer dolláros óvadékot helyezett letétbe – amiből látható, hogy kétségkívül nem ment rosszul a gyógyszerüzlet a pszichiáternek.

A pszichiátert három év próbaidőre ítélték a csalás vádja miatt, és arra kötelezték, hogy fizessen több mint 35 000 dollár kártérítést a Medicare-nek és két biztosítótársaságnak.

“A testület áttekintette azokat az információkat, amelyek szerint (Weiss) több betegének ellátása és kezelése elmaradt az orvosi gyakorlat általánosan elfogadott normáitól” – állapította meg az orvosi testület vizsgálóbizottsága. “Konkrétan, (Weiss) egyszerre több, szigorúan ellenőrzött anyagot írt fel nagy dózisban több betegnek, minimális dokumentációval a betegekkel való találkozásáról” – derül ki a vádiratból.

Az amfetamin származékait tartalmazó tablettákkal eleve gyakori a visszaélés a használói körében, így a gyakorlatilag drogdílerként tevékenykedő pszichiáter felelősségre vonása – bár megúszta egy felfüggesztettel – igen nagy jelentőséggel bír.

Eredeti cikk: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9806275/Cash-doctor-prescribed-ONE-patient-9-000-Adderall-pills-THREE-months.html

Segítség híján az utcára kerülhet a férfi, akinek a pszichiátriai otthon benyújtotta a számlát

Hajléktalanná válhat a férfiEgy Csongrád megyei férfit akarata ellenére tartottak egy pszichiátriai otthonban, mialatt hivatásos gondnoka, akinek a férfi pénzügyeit kellett volna kezelnie, tetemes tartozást halmozott fel az otthon felé. A férfit felmentették a gondnokság alól, ám az intézmény vezetője végrehajtást indított ellene: elvinné a feje fölül a házat, és minden más tulajdonát, pedig volt gondnoka a felelős a tartozásért.

M. Pál még 2011-ben került korlátozó gondnokság alá, hivatalból kirendelt gondnoka pedig intézkedett, hogy az idős férfi egy pszichiátriai otthonba kerüljön.

Később azonban az intézmény vezetőjének tudtára jutott, hogy M. Pálnak van egy szerény kis háza, így ennek arányában meg is emelte a havonta fizetendő térítési díjat. Az emelésről a gondnok is kapott értesítést, ám ő – bár gyakorlatilag ez volt a munkája – nem érezte fontosnak, hogy bármit is tegyen. A gondnok feladata ilyenkor, hogy az ingatlant bérbe adja, és az abból befolyt összegből fedezze az ellátás költségeit, de ennek nem tett eleget.

Amikor M. Pál tudtára jutott, hogy megemelték a térítési díját, és így akár el is veszítheti a házát, azonnal szólt az otthon vezetőjének, hogy ő inkább hazamenne, de kérése ott süket fülekre talált. A férfi ezután levelet írt mindenhová, ahonnan segítséget várhatott, még a helyi gyámhivatalnak és a szegedi törvényszéknek is, hogy mentsék fel a gondnokság alól, de mindhiába. Továbbra is a pszichiátriai otthon rabja maradt, az adósság pedig egyre csak gyűlt.

2013 nyarán ismét írt a gyámhivatalnak, amivel végül elérte, hogy felülvizsgálják az ügyét. Így novemberben ismét teljes jogú személyként mehetett haza szerény otthonába.

Ekkor jött azonban a hideg zuhany: levelet kapott a pszichiátriai otthon vezetőjétől, hogy – korábbi gondnoka jóvoltából – most több százezer forinttal tartozik az ellátásért. Teljes joggal kérdőjelezhette volna meg a tartozást, hiszen nem ő volt a felelős a térítési díjak fedezéséért, ezt azonban ő nem tudta.

Megpróbált hát részletfizetést kérni a tartozásra, amelyet más gondatlansága miatt követelnek rajta, de még ezt is megtagadták tőle: az otthon vezetője beperelte őt a járásbíróságon, M. Pál pedig első, majd másodfokon is elvesztette a pert, és fizetésre kötelezték őt. Ráadásul a tartozás eredeti összegén felül most a perköltség is őt terheli. Így a pszichiátriai otthon, ahol éveket kellett töltenie akarata ellenére, most végrehajtást indított a férfi ellen, hogy elvegyék mindenét, amije csak maradt: a házat, ahol él, és bármilyen ingóságot, amit ott találnak. A férfit most idős korára, rokkantnyugdíjasként a hajléktalanság fenyegeti.

Mivel a férfi már kézhez kapta a végrehajtó végzését, utolsó reménye a nyilvánosság maradt: így a hatóságok talán mégsem nézik tétlenül ezt a példátlan igazságtalanságot, és felülbírálják a korábban hozott döntést, amely a férfit földönfutóvá tenné.

Újabb fiatal életet követelt a pszichiátriai kezelés

életébe került a kezelésNem adhatták volna a fiatal férfinak azt az erős nyugtatószert, amely a jelek szerint kiváltotta a halálát okozó szívelégtelenséget idén tavasszal a szegedi pszichiátrián. Az elmúlt évtizedek során mintegy fél tucat különböző pszichiátriai szert szedettek vele, amelyektől csak egyre rosszabb állapotba került. A család egy jogvédő szervezet segítségével az ügy hivatalos kivizsgálását kezdeményezte.

 A 38 éves szegedi férfit, aki már gyerek kora óta pszichiátriai kezelés alatt állt, tavaly júniusban a makói pszichiátriára szállították, mert bár folyamatosan szedte a neki felírt tablettákat, állapota mégis aggasztóvá vált. A makói telephelyen kapott erős pszichiátriai szerektől azonban fulladni kezdett, így átvitették Szegedre az intenzív osztályra, ahol sikeresen stabilizálták az állapotát. Itt került rá a kórlapjára először: „Benzodiazepint ne kapjon!” (altatók és nyugtatók csoportja, pl. Xanax, Rivotril stb.) – mivel ezen szerek számlájára írták életveszélyessé fajult rosszullétét.

Az idei év tavaszán ismét a pszichiátriára szállították, mert a folyamatos gyógyszerezés ellenére agresszívvé vált. A kezelés azonban ezúttal sem volt több, mint további tabletták adagolása – a három pszichiátriai szer között pedig ismét felbukkant a korábban veszélyesnek ítélt nyugtatószer. A személyzet “meglepetésére” a hatodik napon a férfinak leállt a légzése, és bár megpróbálták újraéleszteni, addigra már késő volt: szívelégtelenség lett a végzete harmincas éveinek végén.

Ismét egy fiatal életet követelt a kizárólag tudatmódosító szerekre épülő pszichiátriai kezelés, amely a férfi esetében az évek alatt látványos leépüléssel is járt: egyre agresszívebbé vált, többféle betegség alakult ki nála, és a tabletták miatt 160 kilóra hízott.

A gyászoló édesanya az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványhoz fordult segítségért, akik már be is nyújtották a kivizsgálásokhoz szükséges panaszokat a hatóságok felé.

Az ADHD a rendszer betegsége, nem a gyerekeké

Szeptemberben újra indul a tanév, azokra a gyerekekre pedig, akik nem férnek bele a „normális” kategóriába – például nem tudnak 45 percen át egy helyben ülni és csendben lenni – ismét pszichiátriai szerek várnak. Hiperaktívnak, vagyis "betegnek" tekintik őket, holott közülük került ki rengeteg olimpikon és elismert művész a történelem során, akik éppen „rendellenességüknek” köszönhették sikereiket. Modern világunk gyengesége, hogy ezeket a különleges embereket diagnózisokkal címkézik fel ahelyett, hogy engednék őket kibontakozni. Alapítványunk egy átfogó kiadványt készített erről a jelenségről, amely mostantól ingyenesen letölthető az alapítvány honlapjáról.

boy runningMit nevezünk manapság „normálisnak”? Egyszerű: a legtöbb emberre jellemző tulajdonságok normálisak, hiszen „mindenki” ilyen. Normális, ha egy gyermek képes arra, hogy egy helyben üljön és figyeljen 45 percig, holott tele van energiával, és legszívesebben szaladgálna az udvaron. Normális, ha egy gyermek nem beszél túl sokat, nem mozog túl sokat, megfelel a viselkedési szabályoknak, elfogadhatóan teljesít az iskolában, és még lelkesedik is azért, hogy ilyen lehet.

A rendszerünk, amely minden gyerektől elvárja, hogy egy bizonyos módon viselkedjen és gondolkodjon, ugyanazokat a szabályokat követve nem enged teret senki másnak, aki különleges – ehelyett átadja őket a pszichiátriának, ahol igyekeznek „normálissá kezelni” őket.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a napokban jelentetett meg egy ismeretterjesztő kiadványt, amely az ADHD témakörét járja körbe kínos részletességgel – különös tekintettel mindarra, amit egy diagnózis felállításakor a pszichiáter nem közöl a szülőkkel, amit nem hallhatunk a televízióban és nem szerepel a betegtájékoztatón, de mégis mindenkinek joga van tudni. Az alapítvány kiadványából mindezt most megtudhatja.

A kiadvány innen ölthető le ingyenesen.

 

 

Gondatlanság miatt halt meg a nő a pszichiátrián – nem egyedi az eset

korhazi folyoso A vádlottak padjára került egy nagykanizsai pszichiátriai rezidens, miután hagyta meghalni egy páciensét, aki épp csak egy napja volt a zárt osztályon – adta hírül a napokban a Zala Megyei Főügyészség. A WHO egy korábbi jelentéséből már kiderült, hogy hasonló esetek a világ minden táján jellemzőek a pszichiátriákon. A nagykanizsai incidens egy rendszerszintű probléma tünete, ami ellen épp ideje lenne fellépni.

Másfél méterre a mosdó ajtajától esett össze a nő hajnali fél négy körül a pszichiátria folyosóján – még egy nap sem telt el azt követően, hogy felvették őt pszichiátriai betegként a Kanizsai Dorottya kórház zárt osztályára. Az ápolók, miután észrevették, azonnal megvizsgálták őt és jelezték az ügyeletes orvosnak a történteket, akinek normális esetben, látva a nő állapotát (gyenge pulzus és mérhetetlenül alacsony vérnyomás), haladéktalanul intézkednie kellett volna a beteg megmentése érdekében. Azon az éjjelen viszont nem ez történt: a pszichiátria rezidens orvosa mindössze visszahelyeztette a nőt az ágyába, és utasított egy ápolót, hogy adjon rá pelenkát. A nő röviddel ezután szívelégtelenségben meghalt.

Az ügy egyedi esetnek tűnhet, ám tény, hogy ez a fajta bánásmód nem áll messze a mentális egészségügytől sem Magyarországon, sem a világ többi országában. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben kiadott jelentésében már rámutatott erre a helyzetre: „A súlyos mentális beteg személyekkel az ellátó személyzet gyakran méltatlanul bánik, figyelmen kívül hagyják őket vagy hosszabb ideig váratják, hogy megkaphassák a kezeléseket…”

Nem ritka jelenség a pszichiátriákon, hogy a páciensek minden testi állapotát a „mentális betegségük” tüneteiként értékelik, ideértve azokat az akár életveszélyes állapotokat is, amelyeket maguk a pszichiátriai szerek okozhatnak. A pszichiáterek körében szintén közismert tény, hogy a zárt osztályokon rutinszerűen alkalmazott pszichiátriai szerek egyik veszélye a hirtelen szívhalál, ami kísértetiesen egybecseng a nagykanizsai halálesettel.

Íme néhány példa azokból a pszichiátrián történt tragikus esetekből, melyek az elmúlt években nyilvánosságot kaptak:

2020 őszén halt bele a kezeletlenül hagyott tüdőgyulladásba egy férfi egy Hajdú-Bihar megyei kórházban, ahol az egy hétig tartó pszichiátriai kényszerkezelése alatt visszafordíthatatlanul leromlott az állapota: a testi problémára utaló jeleket végig figyelmen kívül hagyták, és csak pszichiátriai szereket adagoltak neki.

2019 decemberében egy húszas éveiben járó fiatalember meghalt a Péterfy utcai kórház pszichiátriáján, miután 4 különböző pszichiátriai szer hatása alatt megcsúszott a mosdó vizes padlóján, és beverte a fejét. A testét csak később fedezték fel a reggeli vizit alatt, mivel nem találták őt a szobájában.

2019 szeptemberében kényszerrel szállítottak be egy Baranya megyei férfit a pszichiátriára saját otthonából. Ott egy ágyhoz kötözték, és erős pszichiátriai szerekkel leinjekciózták, majd ezt követően még hat napon át folytatták a tudatmódosító szerek adagolását anélkül, hogy egyetlen labor- vagy EKG-vizsgálatot elvégeztek volna rajta. A férfi végül meghalt, egy utólag elkészült szakvélemény szerint pedig halálához sok köze volt a szünet nélkül adagolt pszichiátriai szereknek.

2015-ben egy 21 éves fiú rosszullét miatt került kórházba, ahol a kivizsgálás után a pszichiátriára fektették be azzal, hogy két-három napig infúziót kap, és minden rendben lesz. A másnap esti látogatáskor a családtagok már a zárt osztályon találták meg. A család a látványtól sokkos állapotba került: a fiú magán kívüli állapotban volt, kikötözve, bepelenkázva, szeretteit nem ismerte meg. Az édesanya kérdésére, hogy mégis mit csináltak a fiával, azt a választ kapta: „nyugodjon meg, ez természetes folyamat, másnapra már semmi baj nem lesz.” Másnap reggel 6-kor az édesanya telefonhívást kapott a kórházból, amiben közölték: a fia meghalt.

Úgy tűnik, a problémát nem csupán egy-egy kórházi dolgozó hanyagsága okozza, hanem a mentális egészségügy betegekhez történő általános hozzáállásának is köze van hozzá. Számos nemzetközi kutatás és vizsgálat hívta már fel a figyelmet: a pszichiátriákon fizikailag kimutathatatlan „rendellenességeket” és „zavarokat” diagnosztizálnak, majd pedig lehengerlő erejű tudatmódosító szereket vetnek be, sokszor kényszerítő eszközök kíséretében, a „kezelések” pedig esetenként tragikusan végződnek.

Friss hírek

Thumbnail Mozifilmbe illő fondorlattal záratta be idős édesapját a pszichiátriára egy nő, hogy szert tegyen vagyonára és jövedelmére. Lánya még háziorvost is átejtette, hogy tervét véghez vigye, a...
Thumbnail Egy Csongrád megyei férfit akarata ellenére tartottak egy pszichiátriai otthonban, mialatt hivatásos gondnoka, akinek a férfi pénzügyeit kellett volna kezelnie, tetemes tartozást halmozott fel az...
Thumbnail Szeptemberben újra indul a tanév, azokra a gyerekekre pedig, akik nem férnek bele a „normális” kategóriába – például nem tudnak 45 percen át egy helyben ülni és csendben lenni – ismét pszichiátriai szerek...
More inFriss hírek  

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon

Állások Magyarországon