Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Magyarországon több százezer ember van kitéve az antidepresszánsok hatásainak, ideértve a szedésük abbahagyásakor fellépő elvonási tüneteket is. Ismert magyar pszichiáterektől többször is elhangzott, hogy az antidepresszánsok nem okoznak függőséget, így nem meglepő, hogy ez a jellemző hozzáállás az antidepresszánsok abbahagyásával kapcsolatban.

Ugyanakkor emberek ezrei panaszkodnak súlyos elvonási tünetekre különböző online közösségi felületeken a világ számos országából. Talán a legnagyobb ezek közül a survivingantidepressants.org nevű honlap, ahol mostanra tízezernél is több történet olvasható arról, hogy különböző embereknek hogyan sikerült megszabadulniuk az antidepresszánsoktól.

A szó szoros értelemben vett “függőség”, amikor az ember ványik rá, hogy bevegye a következő adagot, sóvárog utána és egyre többet akar belőle, valóban nem jellenző az antidepreszánsokra. A gyakorlatban azonban mégis komoly testi függőséget alakít ki, hiszen a szervezet hozzászokik, és sok esetben nagyon nehezen áll vissza a szer szedését megelőző állapotba, így rengeteg kellemetlen és ilyesztő tünetet okoz.

Az angliai Royal College of Psychiatry (Királyi Pszichiátriai Kollégium) néhány évvel ezelőtt elismerte, hogy valóban sok ember tapasztal elvonási tüneteket az antidepresszánsok abbahagyásakor, és mindeddig példa nélkül álló intézkedésként össze is állítottak egy alapos útmutatót az antidepresszánsokról való leszokáshoz. Remélhetnénk, hogy egy nap hazánkban is elérhető lesz egy hasonló iránymutatás, ez azonban mind a mai napig várat magára.

Alább lefordítottuk a Royal College of Psychiatry hivatalos útmutatójának bizonyos részeit, melynek eredeti szövege itt található. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alábbi útmutató alapján sem javasoljuk senkinek, hogy orvosi segítség nélkül próbálja meg abbahyagyni az antidepresszánsok vagy bármely más pszichiátriai szerek szedését.

***

Royal College of Psychiatry:

Az antidepresszánsok abbahagyása

Ez az információ mindenkinek szól, aki többet szeretne megtudni az antidepresszánsok abbahagyásáról. Leírja: az antidepresszánsok abbahagyásakor fellépő tüneteket, valamint a tünetek csökkentésének vagy elkerülésének módjait. Ez a betegtájékoztató pontosan tükrözi a NICE felnőttek depressziójáról szóló útmutatójában szereplő ajánlásokat.  

A forrás tartalma csak általános tájékoztatásul szolgál. Nem célja, és nem minősül olyan tanácsadásnak, amelyre támaszkodnia kellene. Semmilyen módon nem alternatívája a konkrét tanácsadásnak. 

Mik az antidepresszánsok?

Ezek a depresszió, a szorongásos vagy kényszerbetegség (OCD) kezelésére felírt szerek. Az antidepresszánsokról szóló külön forrásunkban többet megtudhat arról, hogyan hatnak, miért írják fel őket, milyen hatásuk és mellékhatásaik vannak, valamint az alternatív kezelési módokról.

Általában 6-12 hónapnál tovább nem kell antidepresszánsokat szedni. Bár jobban érezheti magát tőlük, elvonási tünetek jelentkezhetnek, amikor abbahagyja a szedésüket. Vannak, akiknél nem jelentkeznek tünetek az antidepresszánsok csökkentésekor vagy abbahagyásakor – de sokaknál igen. Ezek a tünetek lehetnek testi és lelki tünetek, bár mindenkinél más és más – és az egyes antidepresszánsoknál is eltérőek lehetnek (lásd az 1. függeléket).

Ez az útmutató abban kíván segíteni, hogy elkerülje az elvonási tüneteket – vagy a lehető legkevesebbet tapasztalja. Beszélje meg ezt kezelőorvosával, hogy megtalálhassa a szedés abbahagyásának legjobb módját.

Milyen tüneteket tapasztalhat az antidepresszánsok abbahagyásakor, és mennyire lehetnek súlyosak?

A NICE iránymutatásai szerint egyeseknél az elvonási tünetek enyhék lehetnek, és viszonylag gyorsan elmúlhatnak, anélkül, hogy segítségre lenne szükségük. Másoknál a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek, és sokkal hosszabb ideig (néha hónapokig vagy tovább) tarthatnak. Jelenleg nem tudjuk megjósolni, hogy kiknél jelentkeznek a súlyosabb elvonási tünetek.

Az antidepresszánsok megvonásának tünetei

Ha az alábbiakban felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, tájékoztassa kezelőorvosát.

Lehet, hogy észreveszi:

 • szédülés (ez általában enyhe, de lehet olyan súlyos, hogy segítség nélkül nem tud felállni)
 • szorongás, amely jön és megy, néha intenzív “hullámokban”
 • elalvási nehézségek és élénk vagy ijesztő álmok
 • rossz hangulat, érzés, hogy nem tud érdeklődni vagy élvezni dolgokat
 • fizikai rossz közérzet,
 • gyorsan változó hangulatok
 • düh, álmatlanság, fáradtság, koordinációs zavarok és fejfájás
 • elektromos áramütés érzése a karokban, lábakban vagy a fejben
 • az az érzés, hogy a dolgok nem valóságosak (“derealizáció”), vagy az az érzés, hogy “vatta van a fejében”
 • koncentrációs nehézségek
 • öngyilkossági gondolatok
 • émelygés
 • belső nyugtalanság érzése és képtelenség a nyugton maradásra (akathisia).

Mi okozza az antidepresszáns megvonási tüneteket?

Ez még mindig kevéssé ismert. A neurotranszmittereknek nevezett agyi vegyi anyagok (például a szerotonin és a noradrenalin) játszanak szerepet benne. Ezek lehetővé teszik az idegsejtek számára, hogy az idegvégződésekre hatva kommunikáljanak egymással. Az antidepresszánsok növelik ezeknek a vegyi anyagoknak a szintjét az idegsejtek közötti térben az agyban. Úgy tűnik, hogy az agy idővel lassan alkalmazkodik ezekhez a megnövekedett szintekhez.

Ha egy antidepresszánst gyorsan abbahagynak, az agynak időre van szüksége ahhoz, hogy újra visszaszokjon. Úgy tűnik, hogy a neurotranszmitterszintek hirtelen csökkenése elvonási tüneteket okoz, amíg az agy alkalmazkodik a változáshoz. Minél fokozatosabbak a változások, annál enyhébb és elviselhetőbb tüneteknek kell jelentkezniük – vagy akár egyáltalán nem is fordulhatnak elő.

Ezért általában az a legjobb, ha az antidepresszánsokat lassan hagyjuk abba.

Kit érintenek az antidepresszánsok megvonási tünetei?

Az antidepresszánst szedő emberek harmada vagy fele tapasztal ilyen tüneteket valamilyen mértékben. Egyelőre nem tudjuk megjósolni, hogy kiknél jelentkeznek majd ezek a tünetek.

Úgy tűnik, hogy a kockázat nagyobb, ha hosszú ideig nagy dózist szedtek, de előfordulhat, ha csak egy hónapja szedtek antidepresszánst. Attól is függhet, hogy milyen típusú antidepresszánst szedett. Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek (és súlyosbodnak) ezek a tünetek, ha hirtelen hagyja abba az antidepresszáns szedését, vagy ha gyorsan csökkenti az adagot.

Hogyan állapíthatom meg, hogy elvonási tünetekről van-e szó, vagy a depresszióm/szorongásom tér vissza?

Egyes elvonási tünetek olyanok lehetnek, mint amilyenek az antidepresszáns elkezdése előtt voltak. Az elvonási tünetek közül az alacsony hangulat és az alvási nehézségek a depresszió tüneteinek tűnhetnek. A szédülés a szorongás gyakori tünete. Ebben az esetben folytassa az antidepresszáns szedését az előírt adagban – és beszéljen kezelőorvosával.

Ha elvonási tünetei vannak, akkor is abbahagyhatja az antidepresszáns szedését – de lehet, hogy lassabban kell ezt megtennie (lásd a “Mikor és hogyan kell abbahagyni az antidepresszánsok szedését” című részt)

Az alábbiakban néhány módszerrel Ön és orvosa meg tudja állapítani, hogy elvonási tünetei vannak-e, vagy a szorongás vagy a depresszió visszatérésének tüneteiről van-e szó:

1. Az elvonási tünetek általában nem sokkal a gyógyszer szedésének csökkentése vagy abbahagyása után kezdődnek. Ez néhány antidepresszáns esetében egy vagy két nap is lehet – vagy akár egyetlen adag kihagyása után is. Általában néhány nap alatt kezdődnek, majd súlyosbodnak. A depresszió vagy a szorongás visszatérése általában hosszabb időt vesz igénybe – jellemzően heteket vagy hónapokat. Néhány antidepresszánsnak, például a fluoxetinnek sokkal hosszabb időbe telik, mire elhagyja a szervezetet. Így ezeknél a tünetek napokkal vagy akár hetekkel az adag abbahagyása vagy csökkentése után is jelentkezhetnek. Ez megnehezítheti annak megállapítását, hogy a tünetek a megvonás miatt jelentkeznek-e, vagy az eredeti szorongásos vagy depressziós tünetek visszatérése miatt.

2. Egyes elvonási tünetek nem jelentkeznek szorongás vagy depresszió esetén – ilyenek például az “áramütés” szerű érzések. Az emberek gyakran mondják: “Ezt még soha nem éreztem” vagy “Ez nem olyan érzés, mint a depresszióm”. Kezelőorvosának meg kell kérdeznie, hogy Önnél jelentkeznek-e ezek a tünetek.

3. A megvonási tünetek általában gyorsan (napok vagy akár órák alatt) javulnak, ha újra elkezdi az antidepresszáns szedését. Ez sokkal gyorsabb, mint azok a hetek, amelyek alatt az antidepresszánsok általában enyhítik a visszatért szorongás vagy depresszió tüneteit.

Ez azt jelenti, hogy az antidepresszánsok addiktívak vagy függőséget okozhatnak?

Az antidepresszáns abbahagyása kellemetlen elvonási tüneteket okozhat – amelyek megszűnnek, ha újra elkezdi szedni azt. Mindenképpen úgy érezheti, hozzászokott az antidepresszánshoz – de ez nem egészen ugyanaz, mint a függőség.

Nem érez olyan sóvárgást, és nem kell folyamatosan növelnie az adagot, mint az olyan anyagok esetében, mint az alkohol, a nikotin vagy a benzodiazepinek. De ettől függetlenül nehéz lehet abbahagyni egy antidepresszáns szedését.

Mikor és hogyan kell abbahagyni az antidepresszánsok szedését

Az, hogy mennyi ideig szed antidepresszánst, attól függ, hogy miért írták fel Önnek, és hogy korábban is kellett-e már szednie. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor a legjobb elkezdeni csökkenteni, majd abbahagyni az antidepresszáns szedését.

Ezt esetleg mérlegelnie kell:

Az antidepresszánstól kapott előnyöket, például a szorongás vagy depresszió tüneteinek enyhülését.

Ellenérv:

A problémák, amelyek a hosszú távú használatuk után jelentkezhetnek. Ezek közé tartoznak a fokozódó mellékhatások, a súlygyarapodás – és néha úgy tűnik, hogy egyszerűen nem hatnak.

Ha Ön egyetért azzal, hogy ideje abbahagyni, orvosa segíthet Önnek egy elvonási terv összeállításában. Ennek rugalmasnak kell lennie. Lehetővé kell tennie, hogy az adagot az Ön számára kényelmes ütemben csökkentse – olyan lassan, amilyen lassan csak szükséges, hogy elkerülje a nyugtalanító elvonási tüneteket. Ezt nevezik “dóziscsökkentésnek” is. A dóziscsökkentés általában egyre kisebb lesz, ahogy az adag csökken – egyeseknek nagyon alacsony adagra kell csökkenteniük, mielőtt abbahagyják.

Milyen lassúnak kell lennie az adagcsökkentésnek?

Ez mindenkinél más és más. Ha csak néhány hete szed antidepresszánst, akkor egy hónap alatt csökkentheti, majd abbahagyhatja. Még akkor is, ha csak enyhe (vagy semmilyen) elvonási tünetei vannak, a legjobb, ha ezt legalább négy hét alatt teszi meg.

Ha már sok hónapja vagy éve szed antidepresszánst, akkor a legjobb, ha lassabban (ismét csak az Ön számára kényelmes ütemben) csökkenti a szedést. Ez általában hónapok vagy hosszabb időszak alatt történik. Akkor is legjobb, ha lassan csökkenti az adagot, ha a múltban elvonási tünetei voltak.

Ne feledje – ha elvonási tünetei vannak, az nem jelenti azt, hogy nem hagyhatja abba az antidepresszáns szedését. Csak lassabban, kisebb dóziscsökkentésekkel, hosszabb idő alatt kell leépítenie.

Csak alkalmanként, ha egy antidepresszáns súlyos mellékhatásokat okoz, szabad hirtelen, fokozatos csökkentés nélkül abbahagyni. Ha ez mégis megtörténik, sürgősen keresse fel orvosát.

Hogyan kell fokozatosan csökkenteni az adagot?

Az alábbiakban talál néhány általános tanácsot arra vonatkozóan, hogyan kell ezt megtenni, de a legjobb, ha ezt kezelőorvosával együtt dolgozza ki, hogy ő írhassa fel Önnek a megfelelő készítményt és adag(ok)at. A gyógyszerésszel együtt ki tudja dolgozni az esetleges speciális igényeket, hogy a receptet az Ön igényeihez igazítsák.

 • Ha csak néhány hete szed antidepresszánst, akkor teszt jelleggel kezdje azzal, hogy csökkenti az Ön által szedett rendszeres adagjának negyedével (25%) vagy felével (50%). Hagyjon két-négy hetet az új adaghoz való alkalmazkodásra, hogy lássa, hogyan alakulnak a dolgok.
 • Ha nem jelentkeznek szorongató tünetek, próbálja meg a jelenlegi adag további negyedével (25%) vagy felével (50%) csökkenteni. Hagyjon újabb 2-4 hetet, és ismételje meg, további adagcsökkentési és várakozási időszakokkal.
 • Ha az első adagcsökkentéskor vagy bármely további csökkentéskor kellemetlen tünetek jelentkeznek, hagyja abba a csökkentést. Térjen vissza az utolsó adaghoz, amelynél jól érezte magát, és várjon, amíg úgy érzi, hogy készen áll az újbóli próbálkozásra – esetleg fokozatosabb csökkentést alkalmazva, kisebb mértékben – 5%-kal vagy 10%-kal – csökkentve.
 • Az antidepresszáns adagjának csökkentése attól függ, hogy az Egyesült Királyságban milyen adagok állnak rendelkezésre tabletta és folyadék formájában. Átállhat az antidepresszáns folyékony formájára – vagy ha az Ön által szedett antidepresszáns csak tablettában vagy kapszulában kapható, akkor átállhat egy hasonló, folyékony formában kapható antidepresszánsra. Kezelőorvosa és gyógyszerésze tanácsot tud adni Önnek, hogyan tegye ezt a legjobban. Nem javasoljuk, hogy maga ossza fel a tablettákat vagy kapszulákat, vagy készítsen saját folyadékot. Nehéz lehet a megfelelő mennyiséget kimérni, különösen a kis adagok esetében. Egyes országokban csapolócsíkokat (egy tekercs vagy tasakcsík, amely egymás után, naponta bevenni kívánt, kissé alacsonyabb adagokat tartalmaz) írnak elő. Ezeket az Egyesült Királyságban még nem hagyták jóvá, így orvosa nem írhatja fel őket az NHS-en.
 • Ne próbálkozzon azzal, hogy néhány napon kihagyja a gyógyszer szedését, ez a szervezetében lévő gyógyszer mennyiségének ingadozásához vezet, és valószínűbbé teszi az elvonási tüneteket.
 • A rendszeres ellenőrzés lehetővé teszi, hogy Ön és orvosa gyorsan felismerje az esetleges problémákat, különösen akkor, ha egyik antidepresszánsról egy másikra kell váltania.
 • Ha Ön:
  • hosszú hónapokig vagy hosszabb ideig magas dózisban szedett antidepresszánst
  • vagy nyugtalanító elvonási tüneteket észlelt, amikor korábban megpróbálta csökkenteni vagy abbahagyni az antidepresszánsok szedését,
  • akkor valószínűleg az a legjobb, ha már a kezdetektől fogva fokozatosabb csökkentést alkalmaz, az eredeti adag egy huszadrészével (5%) vagy egy tizedével (10%) – és rendszeresen jár orvosához, hogy az figyelemmel kísérhesse, hogyan halad.
 • A hosszú hatású antidepresszánsoknak, mint például a fluoxetinnek, hetekig is eltarthat, amíg elhagyják a szervezetét (a legtöbbnek csak napokig tart). Így az esetleges elvonási tünetek az adag csökkentése után több nappal vagy akár hetekkel is jelentkezhetnek. A legjobb, ha legalább négy hetet várunk, hogy lássuk, kezdődnek-e elvonási tünetek.
 • Nem számít, hogy milyen alacsony dózisig jut el, akkor is jelentkezhetnek elvonási tünetek, amikor teljesen abbahagyja. Ha ez megtörténik, előfordulhat, hogy egy ideig újra kell kezdenie a gyógyszert alacsony adagban, mielőtt teljesen abbahagyná. Ez lehet 1 mg-os vagy annál kisebb adag is.
 • Ha öngyilkossági gondolatai támadnak az antidepresszáns csökkentésekor és abbahagyásakor, ez lehet elvonási tünet – vagy a depresszió visszatérése. Vissza kell térnie az utolsó adaghoz, amelynél jól érezte magát, és a lehető leghamarabb fel kell keresnie orvosát. Győződjön meg róla, hogy tudja, hogyan kaphat gyorsan segítséget, ha szüksége van rá.

Példák az adagcsökkentési tervekre

A legjobb, ha kezelőorvosával és gyógyszerészével egyezteti a szedési tervet. Az alábbiakban példaterveket talál a különböző sebességű szűkítésre. Lehet, hogy az Ön tervében nem akar vagy nem kell minden lépést követnie, de egyesek úgy találják, hogy szükségük van rá. Lehet, hogy még kisebb csökkentéseket szeretne végrehajtani (például az adag negyedével, nem pedig felével, vagy akár az utolsó adag 1/10-edével vagy 1/20-adával is csökkentheti az egyes lépéseknél).

A dóziscsökkentések között annyi időnek kell eltelnie, amennyi idő alatt az elvonási tünetek megszűnnek.

Előfordulhat, hogy tablettát és folyadékot is kell használni (mint a paroxetin példájában). Ha igen, akkor ezt nagyon gondosan kell kezelni, hogy ne legyen hiba az adagolással.

Citalopram
Az adag 50%-os csökkentése 2-4 hetente. Néhány embernek nagyobb mértékű csökkentésre lehet szüksége. (Frissítve 2020 októberében)


Paroxetin
Csökkentés az utolsó adag 10%-ával, 2-4 hetente tabletták és folyadék használatával. Néhány embereknek lassabban kell csökkenteniük. (Frissítve: 2020. október)


* Megjegyzés: 8 mg citalopram (hidroklorid formájában) szájon át adott cseppekből egyenértékű 10 mg citaloprammal (hidrobrómid formájában) a
tabletta formájában, ezért az adag átváltásakor óvatosan kell eljárni.

1. függelék: Az elvonási tünetek kockázata az egyes antidepresszánsok esetében

***

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban tapasztalataink szerint nincs ehhez hasolnó iránymutatás, így kizárólag a kezelőorvoson (pszichiáteren) múlik az, hogy milyen dóziscsökkentési módokat javasol a pácienseknek. Egyelőre nem érhetőek el olyan kiszerelések sem az antidepresszánsokból, melyek folyékony formában tartalmazzák a hatóanyagot.

Ezért azt mondhatjuk, közel sincs könnyű dolga azoknak, akik abba akarják hagyni az antidepresszánsok vagy más pszichiátriai szerek szedését. nagyságrendileg háromszázezer ember szed valamilyen antidepresszánst Magyarországon, közülük pedig több mint nyolcvanezren szednek a fenti útmutatás szerinti magas kockázati kategóriába eső szereket.

Nagyon bízunk benne, hogy nem túl távoli jövőben hazánkban is elérhető lesz egy hatékony módszer az antidepresszánsokról való leszokásra.