Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Alapítványunk a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek.

Ha Önt vagy rokonát, családtagját sérelem érte pszichiátriai kezelése során (egészségkárosodás, indokolatlan kényszerbeszállítás/kezelés, stb), vagy méltatlanul került jogilag hátrányos helyzetbe emiatt,  vegye fel velünk a kapcsolatot!

Mik a leggyakoribb pszichiátriai jogsértések?

 

 • Ha a személy olyan kezeléseket kap, amelyektől látványosan leromlik az egészsége, és esetleg életét veszti. Sok esettel találkoztunk, ahol a pszichiátrián nem vették figyelembe a beteg ismert testi problémáját, ami eleve kizárta volna bizonyos szerek használatát, vagy a súlyos állapotromlás ellenére is folytatták a gyógyszerek adagolását egészen a beteg haláláig.
 • Ha valódi indok nélkül veszik el egy ember szabadságát, zárják be egy pszichiátriai osztályra, és kényszerítenek rá erős pszichiátriai szereket.
  Számos alkalommal láttuk megtörténni, hogy ködös indokokra, korábban leírt és jelenleg nem észlelhető okokra hivatkozva kényszerítettek embereket a pszichiátriai osztályokon maradni – akár erőszakkal is. Csak akkor lehet ez jogos, ha az illető közvetlen veszélyt jelent önmagára vagy másokra. Ha nem igazolható, hogy közvetlen veszélyt jelent, akkor nem jogszerű, ha bezárják.
 • Ha a személyt a pszichiátriai osztályon valódi indok nélkül lekötözik, erős pszichiátriai szerekkel leinjekciózzák, illetve testileg/lelkileg bántalmazzák.
  Ijesztően sok esetről szereztünk tudomást az évek alatt, ahol a beteget rutinszerűen beinjekciózták, bepelenkázták és ágyhoz kötözték mindössze azért, hogy kevesebb figyelmet igényeljen, vagy ne beszéljen olyan sokat. Ez a gyakorlat jogsértő, és nagyon is indokolt, hogy fellépjünk ellene.
 • Ha olyan szereket írnak fel a személynek magán- vagy járóbeteg rendelésen, amelyektől függővé válik, vagy öngyilkossági késztetései lesznek, és ezekről nem tájékoztatják a szerek szedése előtt.
  A tájékozott beleegyezés gyakorlatát a valóságban ritkán látjuk megtörténni. A legtöbben vakon megbíznak orvosukban, és nem feltételezik, hogy tönkre mehet az életük egy pszichiátriai szertől – mivel a pszichiáter nem tájékoztatta őket a szerek veszélyeiről. Csak akkor hozhat felelős döntést egy beteg saját életéről, ha tisztában van a kezelés lehetséges kimenetelével.

Ha Önt vagy rokonát, családtagját sérelem érte pszichiátriai kezelése során (egészségkárosodás, indokolatlan kényszerbeszállítás/kezelés, stb), vagy méltatlanul került jogilag hátrányos helyzetbe emiatt, és segítséget szeretne kérni, töltse ki a panaszbejelentő lapunkat!

Minden információt bizalmasan kezelünk, az adatvédelmi szabályoknak megfelelően.

 

Panaszával telefonon is fordulhat hozzánk az alábbi telefonszámokon:

06 1 342 6355
06 70 330 5384

Pszichiátriákon történt jogsértések, visszaélések bejelentése

Legújabb cikkeink

Jogsértést tapasztalt pszichiátriai kezelések során?

Írja le nekünk, és segítünk!

 

Miben számíthat a segítségünkre?

A pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújtunk segítséget a sértetteknek, s ez számos esetben vezetett már a visszaélést elkövető pszichiáter vagy intézmény jogos elmarasztalásához.

Ha a sértettet:

 • jogtalanul, alapos indok hiányában szállították be és/vagy tartják bent akarata ellenére a pszichiátrián
 • bizonyíthatóan károsodás érte a pszichiátriai kezelése következtében (túlgyógyszerezés, elektrosokk, stb.)
 • megkérdőjelezhető okokra hivatkozva helyezték gondnokság alá és fosztották meg jogaitól
 • indokolatlanul bélyegezték meg pszichiátriai diagnózissal, ami miatt hátrányos helyzetbe került
 • bántalmazták vagy zaklatták a pszichiátriai kezelése alatt

Hogyan rövidíti meg az életünket a pszichiátria

A pszichiátriai kezelésben részesültek átlagosan 20 évvel rövidebb ideig élnek. Ennek okait a WHO 2015-ös jelentésében fejtette ki.

Erőszakos cselekmények

Több mint száz magyarországi erőszakos cselekmény, amely pszichiátriai szerek hatásaihoz köthető.

Kezelés vagy kínzás?

Bárki könnyen azt hihetné, hogy hazánkban ma már rég nem alkalmaznal ilyen barbár módszereket, mint az elektrosokk. Mi is azt szeretnénk, ha ez így lenne.