Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

Pszichiátriai kezelés után felakasztotta magát, eljárás indult a kórház ellen

Önkezével vetett véget életének az a férfi, akinek gyakorlatilag vizsgálatok nélkül írtak fel két különböző tablettát a debreceni kórház pszichiátriáján. A feleségét segítő jogvédő szervezet panasza nyomán most hatósági eljárás indult a kórház ellen – többek között a nem megfelelő ellátás nyújtása miatt.


A korosodó férfi tavaly decemberben kereste fel a debreceni kórház pszichiátriáját, hogy segítséget kérjen leromlott hangulata miatt – a felesége is elkísérte a rendelőbe. Az asszony szerint a pszichiáter fel sem nézett a monitor mögül, a panaszok meghallgatása után mindössze felírt két tablettát, annyi figyelmeztetéssel: „ha bőrkiütései lesznek, hagyja abba a szedését”. Olyan pszichiátriai szereket írt fel, melyekről ismert, hogy mellékhatásként okozhatnak öngyilkossági gondolatokat, de ezt a pszichiáternő már nem tartotta fontosnak megemlíteni a párnak. A férfi szedni kezdte a tablettákat, ám napról napra rosszabbul érezte magát. Felesége azzal biztatta: biztosan idő kell, hogy hasson a gyógyszer, szedje csak tovább. A férfi hét napon át szedte gyanútlanul a szereket, majd minden előjel nélkül felakasztotta magát a garázsban. Felesége talált rá a halott férfira.


A gyászoló feleség egy pszichiátriai károkozások feltárására szakosodott jogvédő szervezethez fordult segítségért. Az alapítvány panaszt nyújtott be többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, melynek az ügyben lefolytatott vizsgálta a napokban zárult. Úgy tűnik, a hatósági vizsgálat igazolta a feleség és a jogvédők panaszát, az NNK főosztályvezetője ugyanis levelében kiemelte: „Nem zárható ki, hogy a hirtelen öngyilkossági késztetés öngyilkosságig fokozódó felerősödését közvetlenül az új terápia bevezetése okozta.”

Hogy egyes pszichiátriai szerek fogyasztása fokozza az öngyilkossági késztetést, egyáltalán nem újkeletű probléma. Az elmúlt mintegy húsz évben számos egészségügyi szakhatóság adott ki figyelmeztetést világszerte arról, hogy egyes antidepresszáns és antipszichotikus szerek nemcsak az öngyilkossági gondolatok kialakulását serkenthetik, de erőszakos viselkedést is kiválthatnak. Ezek a riasztó mellékhatások a Magyarországon hatályos gyógyszerleiratokban is fellelhetők, kis utánajárással.

A pszichiátriai szakterület szakfelügyelő főorvosa négy pontban is kifogásolta azt az ellátást, amit a kórház pszichiátriáján nyújtottak az elhunyt férfinak, ezért közigazgatási hatósági eljárást indítottak a kórház ellen. A jogvédő szervezet a napokban feljelentést is tesz a rendőrségen, hogy az ügyben a büntetőjogi felelősség is megállapítható legyen.
hasonló esetek rendszeresen előfordulhatnak a pszichiátriákon, azonban van segítség!

Jelentse nekünk, ha pszichiátriátriai kezelésekkel kapcsolatos emberi jogi visszaéléseket tapasztal!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek már több mint 25 éve.


Az alábbi felület kitöltésével közvetlenül jelentheti alapítványunknak a pszichiátriai kezelésekkel kapcsolatos sérelmeit. Lehetőség szerint egy munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, és egyeztetünk a jogi lehetőségekről.

Alapítványunk szolgáltatásai ingyenesek.
Pszichiátriai sérelmek bejelentése