Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Kényszerbeszállítás, kényszerkezelés

Akarata ellenére akkor szállíthatnak valakit a pszichiátriára, ha egy orvos megfigyelése szerint saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére közvetlen veszélyt jelent. Csakhogy ezek a kritériumok rendkívül szubjektívek, így nagyon könnyen előfordulhat, hogy valaki igazságtalanul kerül kényszerrel pszichiátriára.

A területileg illetékes bíróságnak három munkanapon belül határoznia kell arról, hogy indokolt volt-e a beszállítás, és szükséges-e a pszichiátriai kényszerkezelés. Azonban egy úgynevezett “bírói szemle”, ahol mindez eldöntésre kerül, gyakran nem tart tovább 5-10 percnél, és a páciensnek esélye sincs, hogy kiálljon a jogaiért, mert előfordul, hogy addigra már beszélni sem tud a pszichiátriai szerektől.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közel 30 éve foglalkozik azzal Magyarországon, hogy a mentális egészségügy területén történő emberi jogsértéseket kivizsgálja, és jogi segítséget nyújt a sértetteknek és hozzátartozóiknak.

Ha Ön vagy családtagja ilyen jellegű visszaélés áldozata lett, forduljon hozzánk bizalommal! Alapítványunk non-profit szervezet, jogsegélyszolgálatunk ingyenes.