Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

Így darál be egy bántalmazott nőt a pszichiátria rendszere

Összeveszett a fiatal nő a párjával, hatalmas monoklival került kórházba, majd zaklatottsága miatt pszichotikusnak (elmebetegnek) hitték. Addig aggattak újabb és újabb véleményeket az orvosi dokumentumaihoz, míg végül zárt osztályon kötött ki.

A középkorú budapesti nő vidékre utazott párjához, de útja sajnos vitával és bántalmazással végződött. A nő jókora vérömlennyel a szeme alatt a helyi kórházba került vizsgálatra. A koponya CT szerencsére nem mutatott sérülést, de egy rosszul kivitelezett covid-19 tesztelés megijesztette őt: hátraugrott, beletaposva az egyik ápolóba, amit a személyzet agresszív viselkedésnek vett. Erős pszichiátriai szerekkel injekciózták le, majd átszállították egy budapesti pszichiátriára, ambuláns lapján feltüntetve: „pszichotikus.”

A budapesti kórházban kezelőorvosa nyugodtnak és együttműködőnek találta a nőt, mégis pszichotikusként vette fel az osztályra, mivel ez állt az ambuláns lapján. Nemcsak hogy tényként kezelték a korábbi véleményeket, miszerint agresszív és pszichotikus, de újabb képtelenségekkel is színesítették a történetet.

Pár nappal később az ún. bírói szemlén (amely egy tableten keresztül, online zajlott) percek alatt döntöttek arról, hogy a nőnek a zárt osztályon kell maradnia – holott senkire sem volt veszélyes, a tárgyalás pedig puszta formalitás volt.

12 napja volt már bent akarata ellenére, amikor másik kórházba szállították és új szemlét hívtak össze, ezúttal kedvező ítélettel: hazaengedték. A nő az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány segítségével bejelentéseket tett a hivatalos szerveknél az őt ért megaláztatások miatt.


Ön is tehet valamit azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő újra meg újra!

Jelentse nekünk, ha pszichiátriátriai kezelésekkel kapcsolatos emberi jogi visszaéléseket tapasztal!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek már több mint 25 éve.

Az alábbi felület kitöltésével közvetlenül üzenhet alapítványunknak, melyet jellemzően egy munkanapon belül megválaszolunk.

Pszichiátriai sérelmek bejelentése