Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

Húsz évig szedettek pszichiátriai szereket a fél veséjű férfival

Húsz éven át szedettek pszichiátriai szereket a Bács-Kiskun megyei férfival, miközben figyelmen kívül hagyták egyre rosszabbodó testi panaszait, amelyekről már túl későn derült ki, hogy rákbetegséget takartak.

A férfi kisgyermekkora óta csak fél vesével élt – az egyiket épp egy tumor miatt kellett eltávolítani –, ami nagyon is ismert volt az orvosai előtt.


A pszichiátriai diagnózis felállítása óta antipszichotikus szereket írtak fel neki – a „jól bevált” Frontint pedig halála napján már kerek húsz éve (!) kapta megállás nélkül. Amikor egy beteg fél vesével kénytelen élni, elvárható lenne, hogy erős gyógyszereket csak szigorú ellenőrzések mellett ír fel neki az orvos. Testvére elmondása szerint azonban laborvizsgálat csupán elvétve történt, melyből a legutóbbira már a súlyos panaszok miatt került sor. Ebből a leletből egyértelműen látszott, hogy valami nagyon nincs rendben, az őt kezelő pszichiáter mégis úgy látta, hogy nem okoz gondot, ha továbbra is felírja ugyanazokat a tudatmódosító szereket.

A tavalyi évben többször előfordult, hogy a férfi rosszullétekre panaszkodott a pszichiátriai szerektől, ám a válasz minden alkalommal ugyanaz volt: „azoktól biztos nincs baja”. Egyik pszichiátriai szerről a másikra váltottak, egy ideig három különböző fajtát szedettek vele egyszerre.


2021. október végén nagyon rosszul lett, testszerte tumorok alakultak ki a férfiban. Bevitték a helyi kórházba, ahol ekkor már leállították az antipszichotikus szereket, bár a Frontint továbbra is – halála napjáig – kapta. Három nap múlva hazabocsátották, családja volt kénytelen gondozni őt.

Két szenvedéssel töltött hónap után a férfinak óriási fájdalmai lettek, hörgött, a szemei felakadtak, így ismét bekerült a kórház belgyógyászatára. Súlyos belső vérzést és előrehaladott tumorokat találtak nála, és mindössze három nap múlva fel is adta a küzdelmet.

Sajnos még manapság sem ritka, hogy egy pszichiátriai diagnózis minden testi panaszt felülír, és a tabletták nyakló nélküli felírásán túl semmilyen figyelmet nem kap az ember.


hasonló esetek rendszeresen előfordulhatnak a pszichiátriákon, azonban van segítség!

Jelentse nekünk, ha pszichiátriátriai kezelésekkel kapcsolatos emberi jogi visszaéléseket tapasztal!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek már több mint 25 éve.


Az alábbi felület kitöltésével közvetlenül jelentheti alapítványunknak a pszichiátriai kezelésekkel kapcsolatos sérelmeit. Lehetőség szerint egy munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, és egyeztetünk a jogi lehetőségekről.

Alapítványunk szolgáltatásai ingyenesek.

Pszichiátriai sérelmek bejelentése