Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13


Az elmúlt évtizedekben számos egészségügyi és gyógyszerészeti szakhatóság bocsátott ki hivatalos figyelmeztetéseket világszerte pszichiátriai szerek erőszakot vagy öngyilkossági késztetést okozó hatásairól. Ez egyben választ jelent azokra a pszichiátriai nyilatkozatokra, amelyekkel sokszor elbagatellizálni igyekeznek ezeket a mellékhatásokat: a hivatalos szakhatóságok, amelyek legtöbbször egy ország, vagy akár egy kontinens lakosságának egészségért felelnek, nem adnak ki felelőtlenül, megfelelő vizsgálatok nélkül ilyen figyelmeztetéseket.

1995. október: Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (DEA) azt közölte, hogy aRitalin használata függőséget okozhat, és hogy „drogszerű használata a beszámolók szerint pszichotikus epizódokat, vad viselkedést és bizarr kitöréseket okoz.”

2003. június: Az Egyesült Királyság Egészségügyi termékeket szabályozó hatósága (MHRA) arra figyelmeztetett, hogy „a Seroxat (Paxil) nevű szert ne használják gyermekek és serdülők esetében 18 éves kor alatt”. Az Egészségügyi Minisztérium megállapította: világossá vált, hogy a Seroxat használata gyermekek esetén több kockázattal jár, mint előnnyel, a depresszív zavarok kezelésében. Az MHRA azt is közölte, hogy a Seroxat növeli az öngyilkossági gondolatok és az önmagára irányuló erőszakos cselekedetek kockázatát a 18 év alatti korosztályokban.

2003. június: GlaxoSmithKline kiadott egy figyelmeztetést a brit orvosok számára, hogy ne használják a Paxilt gyermekek esetében, mivel „klinikai kísérletek nem igazolták az eredményességét depresszív zavarok leküzdésére, viszont kétszeres mellékhatásokat jelentettek – többek között öngyilkossági gondolatok és kísérletek formájában – összehasonlítva a placebót szedő kontrollcsoporttal.”

2003. június: Az amerikai FDA közleményben adta hírül, hogy jelentések szerint a Paxilt szedő gyerekek és serdülők esetében megnőtt az öngyilkossági gondolatok és kísérletek kockázata. Az FDA azt is megjegyezte, hogy a brit egészségügyi minisztérium sajtóközleményt adott ki, hogy a Paxilt ne használják gyerekek és serdülők körében (18 év alatt) a depresszió kezelésére.

2003. július: A Health Canada Egészségügyi és Élelmiszer Részlege figyelmeztette az egészségügyi dolgozókat: „További információk megjelenéséig a Paxilt ne használják gyermekek esetében, mivel valószínű, hogy növeli az öngyilkossággal kapcsolatos mellékhatásokat ebben az életkorban.” Kísérletek során a Paxilt szedőknél majdnem kétszer annyi esetben fordultak elő öngyilkossági gondolatok és önmagára irányuló erőszakos cselekedetek, mint a placebót szedő csoportban. (5,3%, illetve 2,8%)

2003. augusztus: A Wyeth Pharmaceuticals, az Effexor nevű antidepresszáns gyártója, figyelmeztetést adott ki az USA-beli és kanadai orvosoknak, hogy ez a szer ellenségességet, öngyilkossági gondolatokat válthat ki a 18 év alatti páciensek körében.

2003. október: Az Ír Egészségügyi Testület (IMB) bejelentette, hogy a közelmúltban a GlaxoSmithKline gyógyszergyárnál végzett, a Seroxat hatását illető tanulmányok szerint a szer nem hatékony gyermekek és serdülők esetében, akik „jelentős depressziós zavarokat” mutatnak, ugyanakkor megnövekedő önveszélyes eseményeket és öngyilkossági viselkedést mutattak ki ebben a korcsoportban. Az IMB úgy véli, hogy a Seroxatot nem kellene felírni 18 év alatti személyeknek.

2003. október: Az FDA kiadott egy „Egészségügyi tájékoztatót”, amelyben közlik, hogy átvizsgálták a gyermekek körében előforduló öngyilkosságokról szóló jelentéseket 8 antidepresszáns (újabb és régebbi fajta antidepresszáns) szedése alatt, és úgy döntöttek, hogy további adatokra és elemzésre van szükség ebben a témában. Az „Egészségügyi tájékoztató” egyszerűen arra kéri az egészségügyi szakembereket, hogy óvatosan alkalmazzák ezeket a szereket.

2003. december: Az Egyesült Királyság Gyógyszerellenőrző Hivatala új irányelveket tett közzé új típusú antidepresszánsok (kivéve a Prozacot) felírása ellen 18 év alattiak számára, mivel azok növelik az öngyilkosság kockázatát.

2004. február: A Health Canada figyelmeztetést tett közzé a Prozac, a Paxil, a Celexa, a Luvox, a Remeron, a Zoloft és az Effexor használatával kapcsolatosan. A figyelmeztetés megállapítja, hogy jelentések szerint ezek a szerek növelik az öngyilkosság kockázatát a gyermekek körében. A Health Canada közölte, hogy lépését nemzetközi tanulmányok megjelenése indokolta, melyek összekapcsolják ezen szerek használatát „öngyilkossági epizódok”, öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek megjelenésével.

2004. március: Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration – FDA) arra figyelmeztetett, hogy a Prozac és a hozzá hasonló antidepresszánsok (ún. SSRI-k) a következő mellékhatásokat okozhatják: „Szorongás, idegesség, pánikrohamok, álmatlanság, ingerlékenység, ellenségesség, lobbanékonyság, akatízia [nagyfokú nyugtalanság, amely akár mániás/pszichotikus rohamig is fokozódhat], hipománia [kóros idegesség, enyhe mánia] és mánia [túlfűtött érzelmek, érzékcsalódások és nagyzási képzetek].”

2004. április: Az Európai Gyógyszerészeti Termékeket Minősítő Hivatal sajtóközleményt adott ki, beszámolva arról, hogy klinikai kísérletek szerint a Paroxetin-tartalmú gyógyszerek öngyilkos viselkedést és ellenségességet okozhatnak gyermekek esetében. Azt javasolta, hogy a Paroxetint ne alkalmazzák gyermekeken, valamint a fiatal felnőtteket is gondosan kísérjék figyelemmel öngyilkos viselkedés és ellenségesség tüneteinek megjelenése szempontjából. A Paroxetin a klinikai kísérletekben kevéssé bizonyult hatékonynak gyermekek esetében. A bizottság azt is javasolta, hogy erősítsék meg a figyelmeztetést az elvonási tünetekkel kapcsolatban, amelyek a Paroxetin szedésének abbahagyását követik, és gyakran megfigyelhetők.

2004. június: A Health Canada kiadott egy tájékoztatást arról, hogy erőteljesebb figyelmeztetéseket helyeztek el az antidepresszánsok csomagolásán. Ezek a figyelmeztetések arról szólnak, hogy az ilyen gyógyszereket szedők körében nagyobb a viselkedési és hangulati változások kockázata, beleértve az önmagára, illetve másokra irányuló pusztító viselkedést. A közlemény tartalmazta azt, hogy „ezen szerek használóinak egy kis része rosszabbul érzi magát, nem jobban… Például szokatlan érzéseket tapasztalhatnak – fokozott nyugtalanságot, ellenségességet, szorongást, illetve vad és nehezen legyőzhető gondolataik támadnak, önmaguk vagy mások ellen. A közlemény a következő készítményeket említi: Wellbutrin (bupropion), Zyban (bupropion), Celexa (citalopram), Prozac (fluoxetin), Luvox (fluvoxamin), Remeron (mirtazapin), Paxil (paroxetin), Zoloft (sertralin), Effexor (venlafaxin).

2004. október: Az FDA elrendelte, hogy a gyógyszergyárak jelentessenek meg „fekete keretes” figyelmeztetést az antidepresszánsok csomagolásán, felhívandó a használók figyelmét arra, hogy a szer öngyilkossági gondolatokat és akciókat okozhat gyermekek és serdülők esetében. Arra is felkérte a gyártókat, hogy nyomtassanak ki és mellékeljenek tájékoztatókat minden felírt antidepresszánshoz, és informálják a pácienseket a kockázatokról.

2005. április: Az Európai Orvosi Hivatal emberi gyógyszerészeti tanácsa arra a következtetésre jutott, hogy a Prozac típusú antidepresszánsok kapcsolatban vannak a megnövekedő öngyilkossági, illetve ellenséges viselkedéssel a fiatalok körében. A londoni székhelyű ellenőrző csoport elmondta, hogy fekete keretes figyelmeztetéseket javasol az egész EU ban az orvosok és a szülők számára ezekről a kockázatokról, és hogy a szereket ne 23 használják gyerekek és serdülők esetében, amikor nem fordul elő a szer által megcélzott rendellenesség.

2005. június: Az FDA egy „Figyelmeztetés egészségügyi szakembereknek” című kiadványt publikált a Cymbalta nevű antidepresszánssal kapcsolatban, melyben végül azt fogalmazzák meg, hogy a gyermekek esetében bármely antidepresszáns szedése növelheti az öngyilkossági gondolatok és viselkedés kockázatát, különösen a kezelés korai szakaszában.

2005. június: Az FDA kiadott egy Közegészségügyi tájékoztatót, címe: „Öngyilkosság az antidepresszánsokat szedő felnőttek körében”, amely azt állapítja meg, hogy újabb tudományos kutatási adatok szerint akár az újabb, illetve a régebbi fajta antidepresszánsokat szedő felnőttek körében lehetséges, hogy megnövekszik az öngyilkos viselkedés kockázata. Javasolja, hogy az orvosok kövessék nyomon az antidepresszánsokat szedő pácienseket az öngyilkossági tendencia szempontjából.

2005. augusztus: Az ausztrál Therapeutic Goods Administration arról számolt be, hogy az SSRI antidepresszánsok felnőtteknél „újonnan kialakult öngyilkossági késztetést”, izgatottságot, idegességet és szorongást okozhatnak. Hasonló tünetek jelentkezhetnek az elvonás idején.

2005. augusztus: Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) Gyógyszereket értékelő bizottsága a legsúlyosabb figyelmeztetést adta ki az antidepresszánsok gyermekgyógyászati alkalmazása ellen, azt közölve, hogy ezek a szerek öngyilkossági késztetést és gondolatokat, agressziót, ellenséges viselkedést, dacot és dühöt válthatnak ki.

2005. szeptember: Az Egyesült Királyság Egészségügyi termékeket szabályozó hatósága (MHRA) sajtóközleményt adott ki, hogy elindította a Strattera kockázati tényezőinek felülvizsgálatát, mivel klinikai adatok azt jelezték, hogy a szer gyermekek esetében növeli az öngyilkosság kockázatát. Az MHRA szerint a betegtájékoztatóban ezt fel kell tüntetni.

2005. szeptember: Az FDA kiadott egy tájékoztató füzetet: „Öngyilkossági gondolatok gyermekek és serdülők esetében, akik Strattera (Atomoxetin) kezelést kapnak”. Az FDA utasította az Eli Lilly céget, hogy frissítse a Strattera tájékoztatóját, valamint fekete keretes figyelmeztetést is helyezzen el az egészségügyi szakemberek számára, hogy gyermekek és serdülők esetében a szer növeli az öngyilkossági gondolatok kockázatát.

2006. január: A japán Egészségügyi Minisztérium arra utasította az antidepresszánsok gyártóit: tüntessék fel, hogy e szerek szedése fokozza az öngyilkosság veszélyét.

2006. február: Az Egyesült Királyság Egészségügyi Bizottsága az emberi gyógyszerezés ügyében figyelmeztetést adott ki egészségügyi szakembereknek, hogy a Strattera nevű antidepresszáns rohamokat, veszélyesen lelassuló szívverést, az öngyilkossági viselkedés megnövekedő kockázatát okozza, valamint súlyos májműködési zavarokat válthat ki.

2006. április: Oroszország Egészségügyi és Szociális Fejlesztési Minisztériuma betiltotta a Strattera (atomoxetin) használatát, mert az öngyilkossági hajlamot okozhat.

2006. május: A GlaxoSmithKline módosította a Paxil és a Paxil CR gyógyszerészeti szakirodalmának Klinikai rosszabbodás és kockázatok szekcióját. A GlaxoSmithKline kutatásai gyakoribb öngyilkossági viselkedést mutattak ki a 18-24 éves páciensek körében.A szert szedők körében 2,19% mutatott öngyilkossági viselkedést, szemben a placebót szedő csoportban előforduló 0.92%-kal. 24

2006. május: A GlaxoSmithKline és az amerikai FDA figyelmeztette az orvosokat, hogy a felnőtteknek felírt Paxil nevű antidepresszáns növeli az öngyilkosság kockázatát.

2006. június: Az ausztrál Therapeutic Goods Administration gyógyszermellékhatásokat tartalmazó adatbázisa szerint 827 jelentés történt mellékhatásokról, 380 különböző esetben, 10 év alatti gyermekeknél történő antidepresszáns-használat során. A haláleseteken kívül görcsökről, önveszélyességről, izomfeszülésről, remegésről, hallucinációról, a hallás elveszítéséről, bénulásról és Tourette szindrómáról számoltak be. További 833 jelentés történt mellékhatásokról, 385 különböző esetben a 10 és 19 év közötti páciensek körében. Három haláleset történt.

2006. június: Japán Egészségügyi Minisztériuma utasította a GlaxoSmithKline-t, hogy adja hozzá a Paxil betegtájékoztatójához a következőket: a szer öngyilkos viselkedést okozhat a fiatal felnőtteknél, és a páciensekre fokozottan ügyelni kell, ha ezt a szert szedik.

2006. október: Az ausztrál gyógykészítményeket felügyelő hatóság (TGA) elrendelte, hogy a Ritalin, Strattera és dexamfetamin gyártói erőteljesebb figyelmeztetésekkel lássák el termékeiket, miután a gyógyszerekkel kapcsolatban mintegy 200 panasz érkezett a hatósághoz. 123 esetben a panasz a Ritalinnal kapcsolatban az volt, hogy fejfájást okoz, szédülést, hányingert, fokozott aluszékonyságot és depressziót. 23 esetben az atomoxetin (Strattera) megnövekedett agressziót váltott ki, valamint 60 jelentés arról számolt be, hogy a dexamfetamin ingerlékenységet (7 eset), felgyorsult szívverést (5 eset), valamint abnormálisan feszültté vált izmokat (4 eset), továbbá rángásokat és álmatlanságot okozott.

2007. május: Az FDA hivatalosan kiterjesztette az antidepresszánsokra 2004. október 15-én kiadott fekete keretes figyelmeztetéseinek életkori határát a 18-24 éves páciensekre is, hogy azok öngyilkossági tendenciát okoznak.

2007. szeptember: A Cephalon gyógyszergyártó cég orvosi szolgáltatási alelnöke levelet küldött ki az egészségügyi dolgozók számára, a cég Provigil nevű pszichostimuláns szerét illető új figyelmeztetés ügyében. „Frissített biztonsági információ: súlyos kiütések (Stevens Johnson szindróma, életveszélyes mértékű bőrelváltozás), túlérzékenységi reakciók és pszichiátriai tünetek. 1. A Provigil életveszélyes mértékű bőrelváltozást és túlérzékenységi reakciókat okozhat. 2. A Provigilt semmilyen esetben sem szabad gyerekeken alkalmazni. 3. A Provigil pszichiátriai tüneteket okozhat. Pszichiátriai jellegű mellékhatásokat (szorongás, mánia, hallucinációk, továbbá öngyilkossági gondolatok) észleltek modafinillel kezelt betegek esetében.

2008. január: A Pharmacovigilance Working Party (munkacsoport az orvoslásban használt szerekkel és az EU-ban engedélyezett gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatos információk közzétételére) javaslatot tett az antidepresszánsok betegtájékoztatóinak frissítésére, hogy tartalmazzák az öngyilkosság kockázatát gyermekek és fiatal felnőttek esetében.

2008. január: Az FDA figyelmeztetést tett közzé egészségügyi szakembereknek a hangulat-stabilizálás céljából felírt antiepiletikus szerek használatával járó öngyilkossági gondolatok és viselkedés kockázatáról. Az öngyilkossági viselkedés és öngyilkossági gondolatok megnövekedett kockázata már egy héttel a szer szedését követően megjelent, és 24 héten át tartott.

2008. február: Az Új-Zéland-i MedSafe tájékoztatást küldött ki az orvosoknak és gyógyszertáraknak az antiepileptikus (epilepszia kezelésére kifejlesztett, de hangulatszabályozásra is gyakran felírt) szerek által okozott öngyilkossági gondolatok és akciók kockázatáról.

2008. február: Az FDA MedWatch kibővítette az Emsam (antidepresszáns tapasz) tájékoztatóját, megemlítve, hogy a szer az állapot rosszabbodását okozhatja, valamint fennnáll az öngyilkosság kockázata a használat során. Az adatok nem elégségesek ahhoz, hogy a szert 12 év alatti gyermekeknek adni lehessen, még étrend-változtatás esetén sem. Az Emsam nem alkalmazható gyermekeken.

2008. február: Az Egyesült Királyság gyógyszerhatósága (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) utasította az antidepresszánsok gyártóit, hogy tüntessék fel a betegtájékoztatókon az öngyilkosságra való hajlamot.

2008. március: Az FDA MedWatch figyelmeztetést tett hozzá a Depakote (görcsoldó) leírásához, melyet pszichotróp (tudatmódosító) szerek mellékhatásainak ellensúlyozására adnak, hogy elkerüljék az azok által kiváltott görcsös állapotokat. A Depakote az FDA által jóváhagyott szer a mánia kezelésére is. A betegtájékoztatóban most már fel kell tüntetni azt is, hogy a szer kórosan alacsony testhőmérsékletet okozhat, valamint öngyilkossági gondolatokat, továbbá a klinikai tesztek tanúsága szerint megváltozott pajzsmirigyfunkciókat is.

2008. július: A Health Canada által kiadott Gyógyszermellékhatások Hírlevél közzétett egy jelentést „Atomoxetine (Strattera) és az öngyilkos viselkedés: frissítés” címmel. Ez a jelentés áttekintette az utóbbi időkben kiadott figyelmeztetéseket az önveszélyesség kockázatáról, valamint a páciensek megfigyelésének szükségességét az öngyilkos viselkedés szempontjából ezen szer szedésének ideje alatt. Továbbá „az egészségügyi dolgozók figyelmeztessék a pácienseket és családtagjaikat, hogy különösen figyeljenek oda a beteg hangulatára, viselkedésére, gondolataira és érzéseire, mialatt az ADHD készítményeket alkalmazzák.”

2008. szeptember: Az Ír Gyógyszerhatóság kiadott egy információs füzetet az antidepresszánsokkal kapcsolatban, amely az öngyilkossági gondolatok és viselkedés kapcsolatát érinti antidepresszánsok szedése esetén, gyermekek és serdülők körében. A füzet átfogóan ismerteti a klinikai kísérletek adatait, amelyek EUs, illetve USA-szinten történtek, hogy felmérjék az öngyilkosság esélyének kockázatát. „Ennek eredményeként EUs szinten megállapodás született, hogy az antidepresszánsok betegtájékoztatóit frissíteni kell, és meg kell jeleníteni a kísérletek eredményét, a bizonyítékok alapján, hogy az antidepresszánsok szedése esetén nő az öngyilkosság kockázata.”

2008. december: Az FDA elkészítette az öngyilkossági gondolatok és viselkedés előfordulásáról érkezett jelentések elemzését placebo-kontrollos klinikai kísérletekről olyan szerek esetén, melyeket epilepszia, különféle pszichiátriai zavarok és egyéb állapotok kezelésében alkalmaznak. Az eredmények alapján az FDA elrendelte, hogy minden ilyen szer gyártója foglalja bele a betegtájékoztatóba, valamint külön kiadványban is tájékoztassa a betegeket az öngyilkossági gondolatok és tettek kockázatáról.

2009. február: Az Ír Gyógyszerhatóság Gyógyszerbiztonsági Hírlevele új információkat közölt az epilepszia elleni szerekkel kapcsolatban, melyeket mánia, bipolaritás és mániásdepressziós zavarok esetén alkalmaznak. Azt mondják, hogy ezek a szerek kismértékben növelik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés előfordulását. Elrendelték, hogy a betegtájékoztatóban el kell helyezni ezt az új információt.

2009. március: Az Ír Gyógyszerhatóság újonnan kiadott tájékoztatója az Atomoxetin (Strattera) biztonságát illetően tartalmazza azt, hogy a szer növeli az öngyilkossági gondolatok és viselkedés előfordulásának kockázatát. Arra figyelmeztetnek, hogy a betegeket felügyelni szükséges a depresszió, illetve az öngyilkossági gondolatok és viselkedés előfordulása szempontjából.

2009. március: A német gyógyszerészeti hatóság (BfArM) hivatalos értesítést adott ki a gyógyszergyártó cégeknek, miszerint az újabb antidepresszánsok forgalomba hozatalához az öngyilkossági hajlam fokozott kockázatának korhatáraként a 25 éves kort kell feltüntetni a mellékelt tájékoztatón.

2009. május: Az FDA figyelmeztetést adott ki egészségügyi szakemberek és a páciensek számára, hogy a pszichiátriai rendellenességekre felírt epilepszia elleni szerek tájékoztatóját frissítették. Most már az is szerepel a tájékoztatóban, hogy a szerek növelik az öngyilkossági gondolatok és viselkedés előfordulásának kockázatát.

2009. május: A japán egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium kivizsgálta az újsághíreket, amelyek antidepresszánsokat szedők esetén „megnövekedett ellenséges érzésekről, valamint olyan esetekről tudósítottak, amikor hirtelen erőszakos cselekedeteket hajtottak végre mások ellen.” A kivizsgálást követően a Minisztérium úgy határozott, hogy az új antidepresszánsokkal együtt a következő figyelmeztetésnek is meg kell jelennie: „Vannak esetek [ellenségesség, szorongás, valamint hirtelen erőszakos cselekedetek], amikor nem zárhatjuk ki az összefüggést a szerek szedésével.”.

2009. július: Az FDA elrendelte, hogy a dohányzásról való leszokást segítő bupropiontartalmú szerek estén (Zyban, illetve Wellbutrin – eredetileg antidepresszáns típusú szer) fekete keretes figyelmeztetést kell elhelyezni, hogy a páciens feltétlenül olvassa el a betegtájékoztatót, amely közli, hogy a készítmény súlyos neuropszichiátriai tüneteket okozhat, mint viselkedésváltozások, ellenségesség, nyugtalanság, depressziós hangulat, öngyilkossági gondolatok, illetve öngyilkossági kísérlet.

2009. augusztus: Az ausztrál Therapeutic Goods Administration (gyógykészítményeket felügyelő hatóság) kiadott egy Gyógyszer-mellékhatások bulletint, melyben arra figyelmeztetnek, hogy az antidepresszánsként alkalmazott duloxetin (Cymbalta) szerotonin szindrómát okozhat (ez akkor fordul elő, amikor a szervezet túl sok szerotonint tartalmaz; a tünetei között van a nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, a vérnyomás gyors változásai, megnövekedett testhőmérséklet, túlzott reflex-reakciók, émelygés, hányás, hasmenés). Az ausztrál TGA közölte, hogy 2008 júniusa és 2009 májusa között 108 esetben érkezett jelentés káros mellékhatásokról a duloxetin alkalmazását követően, ezek között 10 esetben öngyilkossági gondolatok jelentek meg, 8 esetben pedig fokozott ingerlékenység. A bizonyítékok alapján megállapították, hogy a duloxetin-kezelés során még normál adagolás esetén is szerotonin szindróma fordulhat elő, akár magában, akár más szerekkel kombinálva alkalmazzák a szert. A duloxetint tartalmazó készítmények tájékoztatójában most már feltüntetik ezt az információt.

2010. június: Az új-zélandi gyógyszerhatóság (MedSafe) megvizsgálta az európai termékinformációk változásait a Ritalin nevű, hiperaktivitásra felírt szernél, és javasolta, hogy az új-zélandi adatlapokhoz is adják hozzá ezeket: öngyilkosságra való hajlam, ellenséges viselkedés, szorongás, depresszió, pszichózis, mánia.

2010. július: A Health Canada figyelmeztetést adott ki a pregabalin (Lyrica) elnevezésű hangulat-stabilizáló szerrel kapcsolatban, amelyet bipoláris mánia, mánia és mániás depresszió esetén használnak, hogy jelentések érkeztek öngyilkossági gondolatok és kísérletek megjelenéséről a gyógyszer szedéséhez kapcsolódóan. Arra figyelmeztettek, hogy az egészségügyi szakemberek legyenek tudatában ennek a veszélynek, és vegyék észre ezeket a nemkívánatos mellékhatásokat, amelyek feltehetően a gyógyszer szedéséhez kapcsolódnak.

2010. október: Az FDA hozzáadta az „agresszió”-t a Provigil betegtájékoztatójának figyelmeztetéseihez.

2011. április: Az FDA új tájékoztatót adott ki az Aplenzin (Magyarországon: Wellbutrin) nevű antidepresszánshoz. Az új tájékoztató tartalmazza a lehetséges mellékhatásokat, köztük a nyugtalanságot és a tényleges öngyilkosságot.