Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Házimunkáért cserébe pszichiátriai kezelés

T.R.-t korábban 4 éven keresztül kezelte egy pszichiáternő, intézményi körülmények között. Évekkel azután, hogy az intézmény bezárt, a pszichiáter felajánlotta neki, hogy újra kezeli őt pszichoterápiás ülésekkel, cserébe pedig – mivel a nő nem tudott fizetni – különféle házimunkák elvégzését kérte tőle, saját lakásában. A kezelés három hónapos időtartama alatt a pszichiáternő – bár nem volt érvényes gyógyszerfelírási engedélye – nagyon erős pszichiátriai szereket írt fel a nőnek, melyektől rosszul volt.

Bár a pszichiáter annak ígéretével vette magához a nőt, hogy segíteni fog neki a felépülésben, valójában kihasználta őt: nem törődött a nő állapotával, csak azt tartotta fontosnak, hogy elvégezzen minden rábízott házimunkát, és közben megalázó módon, lekezelően bánt vele.

T.R. ekkor kereste fel a Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért alapítványt. Az alapítvány panaszbeadványai nyomán a Magyar Orvosi Kamara 2015-ben etikai megrovásban részesítette a pszichiáternőt orvosi etikai kódex szegésért, és orvosi receptek jogtalan kiállításáért.