Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

Halált okozott a pszichiátriai kezelés?

Három nap bentfekvés után meghalt a fiatal férfi, akit a tiltás ellenére kezeltek egy pszichiátriai szerrel. Az országos tisztifőorvos szakmai hibát állapított meg, és hatósági eljárást indított a kórház ellen.

A harmincas évei végén járó szegedi férfit jól ismerték a helyi kórház pszichiátriáján, mert szélsőséges magatartása miatt számos alkalommal került be fekvőbetegként. Pszichiátriai szerek egész sorát próbálták ki rajta az elmúlt évtizedekben – látványosabb eredmény nélkül –, ám 2020 nyarán kissé túllőttek a célon a gyógyszeres kezelésekkel. A férfi a tudatmódosító szerektől fulladni kezdett, így sürgősséggel szállították át egy aneszteziológiai intézetbe, ahol végül sikerült stabilizálni az állapotát. Azt azonban megállapították, hogy egy alvás közbeni légzési rendellenesség miatt a nyugtatószerek egy típusát (benzodiazepinek) nem javasolt adni neki – ez akár a halálát is okozhatja.


Az azt követő év tavaszán újra bekerült a pszichiátriára, ahol terápia gyanánt négy különböző szert is alkalmaztak nála, köztük a korábban veszélyesnek ítélt gyógyszertípus egyik legerősebbikével, a Rivotrillal. Három nap múlva kora reggel az ápolók riadtan vették észre, hogy a férfi légzése leállt. Megkezdték az újraélesztést, de hiába: a teste feladta a harcot.

Gyászoló édesanyja alapítványunkhoz fordult segítségért, ennek nyomán panaszt tettünk többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is. Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatta az ügyet, és megállapította, hogy szakmai hibát követett el a kórház. Sőt, úgy találták, hogy nem zárható ki az összefüggés az alkalmazott szerek és a férfi halála között, ezért hatósági vizsgálat indult a kórház ellen az ügy alaposabb felderítése érdekében.

hasonló esetek rendszeresen előfordulhatnak a pszichiátriákon, azonban van segítség!

Jelentse nekünk, ha pszichiátriátriai kezelésekkel kapcsolatos emberi jogi visszaéléseket tapasztal!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek már több mint 25 éve.


Az alábbi felület kitöltésével közvetlenül jelentheti alapítványunknak a pszichiátriai kezelésekkel kapcsolatos sérelmeit. Lehetőség szerint egy munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, és egyeztetünk a jogi lehetőségekről.

Alapítványunk szolgáltatásai ingyenesek.
Pszichiátriai sérelmek bejelentése