Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete

Halált okozott a pszichiátriai kezelés?

Három nap bentfekvés után meghalt a fiatal férfi, akit a tiltás ellenére kezeltek egy pszichiátriai szerrel. Az országos tisztifőorvos szakmai hibát állapított meg, és hatósági eljárást indított a kórház ellen.

A harmincas évei végén járó szegedi férfit jól ismerték a helyi kórház pszichiátriáján, mert szélsőséges magatartása miatt számos alkalommal került be fekvőbetegként. Pszichiátriai szerek egész sorát próbálták ki rajta az elmúlt évtizedekben – látványosabb eredmény nélkül –, ám 2020 nyarán kissé túllőttek a célon a gyógyszeres kezelésekkel. A férfi a tudatmódosító szerektől fulladni kezdett, így sürgősséggel szállították át egy aneszteziológiai intézetbe, ahol végül sikerült stabilizálni az állapotát. Azt azonban megállapították, hogy egy alvás közbeni légzési rendellenesség miatt a nyugtatószerek egy típusát (benzodiazepinek) nem javasolt adni neki – ez akár a halálát is okozhatja.

Az azt követő év tavaszán újra bekerült a pszichiátriára, ahol terápia gyanánt négy különböző szert is alkalmaztak nála, köztük a korábban veszélyesnek ítélt gyógyszertípus egyik legerősebbikével, a Rivotrillal. Három nap múlva kora reggel az ápolók riadtan vették észre, hogy a férfi légzése leállt. Megkezdték az újraélesztést, de hiába: a teste feladta a harcot.

Gyászoló édesanyja felkeresett alapítványunkat panaszt, majd panaszt tettünk többek között a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is. Az országos tisztifőorvos kivizsgáltatta az ügyet, és megállapította, hogy szakmai hibát követett el a kórház. Sőt, úgy találták, hogy nem zárható ki az összefüggés az alkalmazott szerek és a férfi halála között, ezért hatósági vizsgálat indult a kórház ellen az ügy alaposabb felderítése érdekében.

Ön is tehet valamit azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő újra meg újra!

Jelentse nekünk, ha pszichiátriátriai kezelésekkel kapcsolatos emberi jogi visszaéléseket tapasztal!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek már több mint 25 éve.

Az alábbi felület kitöltésével közvetlenül üzenhet alapítványunknak, melyet jellemzően egy munkanapon belül megválaszolunk.
Pszichiátriai sérelmek bejelentése