Gyógyszerfűggő újszülöttek

Egy új tanulmány bizonyítékot tárt fel arra, hogy az újszülöttek antidepresszáns-elvonást tapasztalnak, ha anyjuk SSRI antidepresszánsokat szedett a terhesség alatt. A kutatók ezért azt javasolják, hogy az anyák lehetőleg még a terhesség előtt hagyják abba az antidepresszánsok szedését.

„Az antidepresszánsok csökkentését és abbahagyását a terhesség korai szakasza előtt és alatt érdemes megkísérelni, hogy megelőzzük e szindróma kialakulását” – írják.

A kutatást Jianjun Wang, a kínai Guangzhou-i Kínai Orvostudományi Egyetem munkatársa és Fiammetta Cosci, az olaszországi Firenzei Egyetem munkatársa végezte. A kutatás a Psychotherapy and Psychosomatics című szaklapban jelent meg.

Wang és Cosci olyan tanulmányokat keresett, amelyek az antidepresszánsoknak való méhen belüli expozícióról és azok újszülöttekre gyakorolt hatásáról szóltak. Elemzésükben 13 ilyen tanulmányt vizsgáltak. Az SSRI-kre (mint a szertralin, a citalopram és a fluoxetin) és az SNRI venlafaxinra összpontosítottak.

A következő megvonási tüneteket azonosították az újszülötteknél: hipoglikémia (alacsony vércukor), remegés, hipotónia (laza petyhüdt izomzat), hipertónia (magas vérnyomás), tachikardia (gyors szívverés), szapora légzés és légzési nehézség.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a terhesség alatti antidepresszáns szedés koraszüléssel, születési rendellenességekkel, fejlődési problémákkal, szívproblémákkal és akár halállal is összefüggésbe hozható.

Mennyire elterjedtek ezek a hatások?

A Wang és Cosci által idézett egyik tanulmányban az antidepresszánsoknak kitett csecsemők 30%-ánál találtak „újszülöttkori absztinencia szindrómát”, míg az antidepresszánsoknak nem kitett csecsemőknél nem.

A kutatók szerint a terhes anyáknál csak a gyógyszermentes terápiákat lenne szabad alkalmazni, mert túl nagy a kockázata, hogy a gyermek egészsége/élete veszélybe kerül.

Eredeti cikk: https://www.madinamerica.com/2021/09/newborn-babies-go-antidepressant-withdrawal/

Fotó: Baby photo created by gpointstudio – www.freepik.com