Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Embertelen, megalázó bánásmód a pszichiátriai kezeltekkel szemben

A pszichiátriákon ma is általánosan jellemzőek a kényszerítő eszközök. Nehéz olyan nézőpontot találni, ahonnan emberségesnek tűnik egy ilyen jelenet: két jól megtermett ápoló lefog egy alig 60 kilós „beteget”, a harmadik bead neki egy „koktél” injekciót, amitől nagyon hamar lecsendesedik, végül odaszíjazzák a neki kijelölt kórházi ágyhoz. Egy olyan környezetben, ahol hasonló dolgok napi szinten fordulhatnak elő, a kezelt páciensek folyamatosan ki vannak téve az emberi jogsértéseknek.

Nemcsak a hazai pszichiátriákon találunk ilyen állapotokat. A WHO Az Egészségügyi Világszervezet egy 2021-es jelentése szerint a a pszichiátriákon alkalmazott kényszerítések “mindenütt elterjedtek, és egyre gyakrabban alkalmazzák őket a világ országaiban, dacára annak, hogy semmi sem bizonyítja azok előnyös kimenetelét, ellenben jelentős bizonyíték van arra, hogy fizikai és pszichológiai károkhoz, sőt halálhoz vezetnek”.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közel 30 éve foglalkozik azzal Magyarországon, hogy a mentális egészségügy területén történő emberi jogsértéseket kivizsgálja, és jogi segítséget nyújt a sértetteknek és hozzátartozóiknak.

Ha Ön vagy egy családtagja ilyen jellegű visszaélés áldozata lett, forduljon hozzánk bizalommal! Alapítványunk non-profit szervezet, jogsegélyszolgálatunk ingyenes.