Támogassa Ön is alapítványunk munkáját adója 1%-ával! Adószámunk: 18282704-1-13

Az antidepresszánsok nem hatékonyabbak az antidepresszánsoknál az enyhe vagy középsúlyos depreszióban

A British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a testmozgás ugyanolyan jól kezeli a depressziót, mint az antidepresszáns gyógyszerek, legalábbis az enyhe vagy közepes tünetekkel küzdők esetében. Az antidepresszáns szerek hozzáadása a testmozgáshoz nem növelte a hatékonyságot – a testmozgás önmagában ugyanolyan jó volt.

A kutatók azt írják: “A testmozgás hasonló mértékben enyhíti a depresszió tüneteit, mint az antidepresszáns kezelések önmagukban vagy a testmozgással kombinálva”.
Hozzáteszik: “Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a testmozgás alternatív kezelési módszerként alkalmazható a nem súlyos depresszió kezelésében felnőtteknél”.

Megjegyzik, hogy Európában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában az irányelvek már felsorolják a testmozgást, mint a depresszió lehetséges kezdeti kezelését. Az amerikai irányelvek azonban lemaradtak (ugyanez igaz Magyarországra is), és csak az antidepresszáns szereket és a pszichoterápiát tüntették fel kezdeti kezelésként.

A tanulmány korábbi vizsgálatok eredményeit elemezte és vetette össze, melyekben összesen 2551 részvevő volt. A testmozgással, antidepresszánsokkal és ezek kombinációjával végzett vizsgálatokat vizsgálták egymáshoz vagy placebó/kontrolcsoporthoz viszonyítva.

Mivel az antidepresszánsokat szedő emberek többségének enyhe vagy közepes mértékű tünetektől szenvednek, és az antidepresszánsoknak jelentős káros hatásai vannak, a kutatók azt javasolják, hogy a betegeket tájékoztassák arról, hogy a testmozgás egy működő alternatíva, amely ugyanolyan mértékű enyhülést biztosíthat, sokkal kevesebb káros hatással.

A probléma szerintük az, hogy a testmozgás nagyobb erőfeszítést igényel.

“A testmozgás fizikailag megterhelő és nehezebben kivitelezhető a szokásos farmakológiai kezelésekhez képest. Ellenben az antidepresszáns kezelések jelentős mellékhatásokkal, magasabb költségekkel és társadalmi megbélyegzéssel járnak” – írják. Az antidepresszánsokat szedők 22%-a számolt be mellékhatásokról.

Az eredmények szilárdak voltak, és a következtetés konzisztens maradt, miután a kutatók kontrollálták a vizsgálat minőségét és más tényezőket.

“Az eredményeket megerősítették a szigorú érzékenységi elemzések, amelyek figyelembe vették a tanulmányok minőségét, valamint a résztvevők és a beavatkozások típusait” – írják.
A megállapítás összhangban van egy idén korábban végzett vizsgálattal, amelyben a testmozgás 25%-kal alacsonyabb depressziós kockázattal járt együtt. Egy másik tanulmányban azok, akik sportoltak, 10 hónap után szignifikánsan alacsonyabb visszaesési arányt mutattak, mint azok, akik antidepresszáns gyógyszereket szedtek.

A tanulmány egyik fő korlátja, hogy csak az enyhe és közepes depresszióra összpontosított – tehát még mindig nem tudjuk, hogy a testmozgás ugyanolyan jó-e a súlyos tünetekkel küzdőknél, mint az antidepresszánsok. Egy 2016-os tanulmány azonban azt találta, hogy a testmozgás nagymértékben javítja még a súlyos depressziót is.