Állampolgári Bizottság
az Emberi Jogokért

Akasztással végződött a kezelés

Felakasztotta magát egy debreceni férfi, miután egy héten át szedte a pszichiátrián neki felírt tablettákat. A kezelőorvosa, aki gyakorlatilag meg sem vizsgálta őt, mindössze annyit mondott a tablettákról, hogy bőrkiütést okozhatnak, miközben a felírt szerekről tudott, hogy okozhatnak öngyilkossági gondolatokat.

Az idősödő férfi azért fordult pszichiáterhez, mert olyannyira leromlott a hangulata, hogy szinte semmi nem érdekelte. Felesége kért időpontot a helyi kórház pszichiátriájára annak reményében, hogy tenni tudnak valamit férje állapotának javításáért.

Meg is jelentek a rendelőben a megbeszélt időpontban, ám csalódottságukra a pszichiáternő szinte úgy kezelte a férfit, mintha csak a következő adag hús lenne a futószalagon. Végig a monitor mögött ülve hallgatta meg a panaszait, arra viszont nem méltatta őt, hogy ténylegesen meg is vizsgálja – bár a zárójelentésen azért feltüntetett néhány roppant hivatalosnak tűnő vizsgálati kódot. Egyetlen egyszer nézett fel a monitor mögül a páciensére, de a feleség elmondása szerint még csak meg sem nézte közelről a férfit – a maszkját sem vetette le vele, hogy az arcára vethessen egy futó pillantást.

Kizárólag a hallottakra alapozva a pszichiáternő felállított egy diagnózist és megírta a recepteket, majd hozzátette: „ha bőrkiütései lesznek, hagyja abba a szedését, illetve a nagyobb dózisút még ne váltsák ki a patikából.”

A férfi hat napon át szedte a tablettákat, és bár egyre rosszabbodott a hangulata, felesége bátorítására kitartóan folytatta a hatásosnak vélt „terápiát”. A hetedik napon azonban minden előjel nélkül véget vetett életének: felakasztotta magát.

A gyászoló özvegy felkereste alapítványunkat, majd némi utánajárással megállapítottuk, hogy mindkét felírt szer jellemzően okozhat állapotromlást és öngyilkossági késztetést, amiről a pszichiáter elmulasztotta figyelmeztetni a házaspárt. Jogi szakértőnk panaszokkal fordult az illetékes hatóságokhoz, hogy kivizsgálják a pszichiáter felelősségét a férfi halálát illetően.


Ön is tehet valamit azért, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő újra meg újra!

Jelentse nekünk, ha pszichiátriátriai kezelésekkel kapcsolatos emberi jogi visszaéléseket tapasztal!

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a pszichiátriai intézményekben történő egyéni visszaélések, emberi jogi sérelmek, betegjogok megsértése esetén nyújt jogi segítséget a sértetteknek már több mint 25 éve.

Az alábbi felület kitöltésével közvetlenül üzenhet alapítványunknak, melyet jellemzően egy munkanapon belül megválaszolunk.
Pszichiátriai sérelmek bejelentése