Kezelés vagy kínzás?

Bárki könnyen azt hihetné, hogy hazánkban ma már rég nem alkalmaznak ilyen barbár módszereket, mint az elektrosokk. Mi is azt szeretnénk, ha ez így lenne.

A helyzet valójában sajnos az, hogy több olyan pszichiátria is van Magyarországon, ahol aktívan alkalmazzák az elektrosokkot, melyet hatékony és biztonságos kezelési módként állítanak be.
Valójában azonban a legtöbb, ami elérhető ezzel az eljárással, az az agykárosodás.

Akkora erővel csapódik be, mint egy 2,5 méterről lezuhanó, 20 kilós betontégla. A páciensek leírása alapján olyan érzés, mintha egy gránát robbanna fel a testben. Elektrokonvulzív terápiának hívják (ECT), mivel egy epilepsziás nagyrohamot hivatott kiváltani az agyon keresztül vezetett elektromos áram segítségével, amelyről azt állítják, hogy „újraindítja” az agyat.

Ezt a teóriát azonban soha nem bizonyították. Valójában arra van elegendő bizonyíték, hogy az ECT jelentős és visszafordíthatatlan agykárosodást okoz.

Normális esetben az orvosok minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy megelőzzék egy ilyen nagyroham bekövetkeztét, mivel maradandó károsodásokat okozhat a testben.  Függetlenül attól, hogy az eljárást ma altató és izomlazító szerek beadádával végzik, az idegrendszer ugyanúgy átéli a kiváltott rohamot, és elszenvedi az abból következő károkat.

Az emberi agy egy rendkívül bonyolult szerv, amely másodpercenként több mint 5 billió jellel kontrollálja a testet. Ezt még annál is kevesebb elektromosság használatával éri el, mint ami egy karórában használt elem egynyolcadának elektromossága. Egyetlen elektrosokk-kezelés 2300-szor nagyobb árammal ütlegeli az agyat, mint ami a működéséhez szükséges, így súlyos traumát okoz.

NÉHÁNY TÉNY AZ ECT-RŐL

  • Az ECT általi halálozási arány ötvenszer magasabb, mint az USA-beli gyilkossági ráta.
  • A csecsemőkori halálozási arány 7,1%-os volt az elektrosokkban részesített várandós anyák esetében.
  • Az elektrosokk során akár 460 voltnyi elektromos áramot is átvezetnek a koponyán, hogy epilepsziás nagyrohamot idézzenek elő.
  • A becslések szerint évente 100 000 amerikait elektrosokkolnak. Körülbelül 260 dollár értékű elektromos alkatrészből a pszichiáterek egy 5,4 milliárd dolláros sokkbirodalmat építettek fel.
  • Az emberi agy kevesebb mint 0,2 voltos elektromosságot használ a működéséhez. Ez mintegy egynyolcada egy karórában használt elemnek – 1,5 volt –, összevetve az akár 460 voltos árammal, amelyet egyetlen sokk-kezelés alkalmával átvezethetnek az agyon, és amely az agyműködéshez használt elektromosság 2300-szorosa.
  • Az elektrosokk mellékhatásai közé tartozik az amnézia (jelentős és állandó emlékezetvesztés), zűrzavar, tájékozódási zavar, apátia, érdektelenség, fejfájás, émelygés, a reakcióidő csökkenése, csökkenő intellektuális funkció és az elhalálozás.
  • A világon már 0–5 éves gyerekeket is sokkolnak a „kezelés” álcája alatt.
  • Az ECT hatására az IQ 20–40 pontot is eshet.
  • Az FDA soha nem követelt meg klinikai tanulmányokat annak bizonyítására, hogy az elektrosokk biztonságos vagy hatékony, annak ellenére, hogy már több mint 80 éve használatban van.