Az ADHD pirulák elváltozást okoznak a gyerekek agyában

ADHD

„Egy általános ADHD pirula befolyásolja az agy fejlődését a gyerekeknél, ezért fokozott elővigyázatossággal kellene felírni” – jelentették ki nemrég neves szakemberek egy általuk végzett kutatás eredményeire alapozva.>>>

50 év használat után derült ki, hogy az ADHD-ra felírt szerek megváltoztatják a gyerekek agyának kémiai anyagait  

A metilfenidát, amit sokan Ritalinként ismernek, megváltoztatja az ADHD-s gyerekek agyának jelrendszerét, ugyanakkor a felnőttekét nem – derül ki egy új holland tanulmányból

Az MRI-felvételek azt mutatják, hogy azoknál a fiataloknál, akik szedik ezeket a szereket, változások következtek be a fehérállományban, az agy azon részében, ahol a test számára létfontosságú üzenetek továbbítása zajlik.

Az elmúlt évek során komoly vita alakult ki a témában, mivel a tudósok 50 év használat után gyengének találták a szer előnyeit és hátrányait igazoló bizonyítékokat. 

Az ADHD-ra felírt szerek azonban megváltoztatják az agy kémiai anyagait, hogy ezáltal stimulálják a figyelemért és az összpontosításért felelős területeket. Eddig viszont keveset tudtunk arról, hogy milyen hatással vannak az agy fejlődésére, beleértve a fehérállományt is.

Még nem tudni, hogy a változás jó vagy rossz

Az Amszterdam Egyetem kutatói végeztek egy kutatást, amelyben 50 fiú és 49 fiatal férfi vett részt, akiket ADHD-val diagnosztizáltak. Egyetlen résztvevő sem szedett metilfenidátot a kutatást megelőzően. 

„Mi vagyunk az elsők, akik eddig gyógyszermentes betegeket vizsgáltak ebben az összefüggésben. (…) Ez létfontosságú, ha meg akarjuk tudni, milyen hatással van a metilfenidát a fejlődésben lévő agyra” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Liesbeth Reneman.

A résztvevők 16 héten át kaptak metilfenidátot vagy placebót. Egy héttel a kezelés megkezdése előtt minden beteg agyáról MRI-felvételt készítettek. Az MRI a frakcionált anizotropiát (FA) vizsgálta, ami a fehérállomány minőségét és összetételét méri fel.

A fiúknál megnövekedett fehérállományt mutattak ki négy hónap metilfenidáttal való kezelés után, ami arra utal, hogy a metilfenidát hatással van a fehérállomány fejlődésére. Ugyanakkor azt nem tudják biztosan, hogy ez a magas FA-érték jót vagy rosszat jelent, illetve hogy visszafordítható-e. A felnőttek esetében nem mutattak ki eltérést, a Radiology című folyóiratban megjelent eredmények szerint.

Tovább folytatódnak a kutatások

Dr. Reneman és munkatársai jelenleg a metilfenidát hosszú távú hatásait vizsgálják, mivel ez egy életbe vágó terület, tekintetbe véve, hogy sok ADHD-s beteg éveken át szedi a szert. Ez idő alatt a kutatók szeretnék elérni, hogy szigorúbban szabályozzák az ADHD-ra javasolt szerek felírását.

„Amit a talált adataink máris hangsúlyoznak, az az, hogy gondosan mérlegelni kell a gyermekek ADHD-ra adott szerekkel való kezelését, amíg többet nem tudunk a fiatalkorban felírt metilfenidát hosszú távú hatásairól” – jelentette ki Dr. Reneman.

„A tanulmány korlátozottságai ellenére egyetértek az írók érzéseivel az ADHD-ra kapható szerek (túlzott) felírásával és az általuk kiváltott idegrendszeri fejlődési tényezőkkel kapcsolatban” – tette hozzá Dr. Punit Shah, az egyesült királyságbeli Bath-i Egyetem pszichológiaoktatója.

A metilfenidátot a feketepiacon is árulják a közép- és főiskolai tanulóknak, mert az egészséges emberek összpontosítási képességét is mesterségesen felfokozza, akárcsak a speedként ismert amfetaminszármazékok.

Eredeti cikk: https://www.dailymail.co.uk/health/article-7351889/Commonly-prescribed-ADHD-drug-Ritalin-affects-brain-development-children.html

Fotó: Designed by Freepik